Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Summitul de la Chișinău: Roberta Metsola cere ca R. Moldova să înceapă în acest an negocierile de aderare la UE. Polonia sprijină demersul

Uniunea Europeană este alături de cetăţenii din Republica Moldova și sprijină parcursul țării spre aderare. Este mesajul transmis la unison de liderii blocului comunitar, prezenți la un summit istoric care se desfășoară aproape de Chișinău.

La Chișinău, presedintele Klaus Iohannis a avut o intalnire bilaterala cu omologul sau ucrainean Volodimir Zelenski in marja summitului comunitatii politice europene care a avut loc in Republica Moldova. Cei doi presedinti au semnat o declaratie comuna, prin care Romania se angajeaza sa sprijine Ucraina atat timp cat este necesar in fata invaziei brutale a Rusiei.

VEZI GALERIA
10 imagini
01/06/2023 , 22:27

Macron: Am încredere că Republica Moldova va accelera pe drumul său de aderare la UE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat joi, la Chişinău, că are încrederea că Republica Moldova va accelera pe drumul său de aderare la Uniunea Europeană, iar reformele care sunt implementate aici sunt susţinute plenar la nivelul UE, relatează Moldpres.

El a menţionat că aderarea R. Moldova la UE nu este doar realizabilă, ci este "un fapt care urmează să fie împlinit".

"Sunt mândru că pe perioada preşedinţiei franceze a UE, Moldova şi Ucraina au devenit ţări candidate. Când am făcut acest gest pentru Ucraina, am ştiut că nu putem lăsa Moldova la o parte. Am încredere mare în capacitatea Republicii Moldova de a avansa cu rapiditate şi a obţine notorietate", a adăugat Macron.

Preşedintele francez a specificat că garantarea securităţii pe continentul european reprezintă un deziderat important pentru comunitatea europeană şi acesta a fost reiterat de liderii europeni în cadrul discuţiilor purtate pe platforma celei de-a doua ediţii a summitului Comunităţii Politice Europene (CPE).

El a catalogat reuniunea de joi drept una de succes şi a felicitat autorităţile moldovene, în special pe preşedinta Republicii Moldova, pentru nivelul înalt la care au reuşit să organizeze cea de-a doua ediţie a summitului CPE, mai scrie Moldpres.

01/06/2023 , 21:49

Maia Sandu: Nu renunţăm la regiunea transnistreană în calea noastră spre UE

Preşedinta Maia Sandu a declarat joi că Republica Moldova nu renunţă la regiunea transnistreană în drumul său spre UE şi că autorităţile de la Chişinău lucrează pe ambele dimensiuni - îndeplinirea condiţiilor formulate de Comisia Europeană şi soluţionarea conflictului transnistrean, relatează Moldpres.

"Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom creşte standardele de viaţă ale cetăţenilor, cu cât mai multă siguranţă va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea ţării", a spus Maia Sandu la finalul summitului Comunităţii Politice Europene de la Chişinău.

Tot joi, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borell, a declarat că diferendul transnistrean nu ar fi un impediment pentru aderarea la UE a Republicii Moldova, potrivit Moldpres.

01/06/2023 , 19:18

Polonia sprijină deplin aderarea Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a exprimat joi ''sprijinul deplin al Poloniei pentru cererea de aderare a Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată'', precum şi pentru integrarea în NATO a ''unei ţări mici, dar pe care o admirăm pentru rezistenţa sa în faţa Rusiei'', relatează EFE.

Într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, Morawiecki a cerut aliaţilor europeni să acţioneze în mod coordonat în sprijinul Ucrainei şi să facă faţă cu o viziune strategică provocărilor pe care le ridică războiul din Ucraina, avertizând asupra unui război hibrid cu folosirea imigraţiei ca armă.

Potrivit liderului polonez, în afară de pregătirea militară, există şi alte domenii în care Europa şi aliaţii occidentali trebuie să opună o rezistenţă coordonată Rusiei: atacurile cibernetice, propaganda şi ''valurile de migraţie create artificial'', toate acestea având ca scop ''destabilizarea UE şi testarea forţei NATO, cele două organizaţii cele mai apropiate de noi''.

''Avem în faţa noastră un inamic foarte hotărât şi trebuie să ne pregătim pentru multe luni, poate ani de luptă'', a declarat Morawiecki, care a cerut Bruxellesului şi Statelor Unite să continue să trimită ''continuu'' atât fonduri cât şi materiale Ucrainei ''pentru lupta sa pentru suveranitate''.

Printre cei prezenţi la summitul moldovean s-a aflat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost întâmpinat călduros de şeful guvernului polonez cu o îmbrăţişare, fotografie pe care Morawiecki a publicat-o pe reţelele sale de socializare cu textul ''mă bucur să te revăd''.

Liderul polonez a subliniat, de asemenea, importanţa ''luptei împotriva propagandei Moscovei, un lucru pe care ţările aflate departe de graniţele Rusiei îl înţeleg din ce în ce mai bine'' şi a cerut ''crearea unor platforme comune de schimb de informaţii împotriva răspândirii de informaţii false''.

În ceea ce priveşte coaliţia internaţională pentru furnizarea de avioane de vânătoare F-16 Ucrainei, Morawiecki a precizat că Polonia ''nu are capacitatea de a trimite aceste aparate în Ucraina'', întrucât dispune de puţine unităţi, şi a amintit că Varşovia a livrat recent ''mai multe avioane de vânătoare MiG'' aliaţilor săi ucraineni.

''Putem ajuta la pregătirea piloţilor ucraineni. Este necesar să se facă un calendar coordonat între aliaţi'', a explicat premierul polonez.

01/06/2023 , 18:05

Roberta Metsola pledează ca R. Moldova să înceapă în acest an negocierile de aderare la UE

Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a pledat joi, la Chişinău, după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), ca Republica Moldova să înceapă în acest an negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană, transmite Moldpres.

"Fiecare ţară îşi are drumul său, dar în ce priveşte timpul, haideţi să începem negocierile privind aderarea anul acesta", a afirmat Roberta Metsola.

Şefa PE a spus că locul Republicii Moldova este în UE, iar Parlamentul European a fost prima instituţie care a spus fără nicio ezitare că aceastaƒ trebuie să devină stat candidat la aderarea la UE.

"Noi suntem impresionaţi de (...) procesul desfăşurat până acum, de toţi paşii întreprinşi de autorităţile de la Chişinău pe calea sa europeană", a spus Roberta Metsola.

Preşedinta Parlamentului European a mai precizat că Republica Moldova trebuie să continue reformele în mai multe domenii, iar partenerii săi să o susţină în depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă, mai scrie Moldpres.

01/06/2023 , 17:08

Liderii UE, mesaj de susținere pentru Republica Moldova

Roberta Mestola, președintele Parlamentului European: ”Faptul că ne-am întâlnit, astăzi, aici, este nu numai un semnal de susținere, ci și de angajament din partea noastră pentru statutul de stat candidat la aderare. Parlamentul European ar trebui să înceapă negocierile, anul acesta. Suntem impresionați de viteza cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările formulate de Uniunea Europeană și cum avansează în activitatea sa. Vom fi pregătiți când Moldova va fi la pregătită. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană.”

Josep Borrell, șeful diplomației europene: ”Cred că voința europeană a acestui popor și a acestui guvern este evidentă, Moldova este un stat candidat, lucru ce părea imposibil, altădată. Acum, ei trebuie să facă reformele și au parcurs drumul. Aderarea Moldovei este independentă de ceea ce se întâmplă în Transnistria. Cipru a avut o problem teritorială și, totuși, a devenit stat membru.”

01/06/2023 , 13:33

Iohannis: ”Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că organizarea Summitul Comunității Politice Europene (EPC) în Republica Moldova este un demers ”ilustrativ pentru vocația europeană” a țării și pentru ”seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană”.

”Este ilustrativ pentru vocația europeană a Republicii Moldova și pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană.

De asemenea, demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre”, a precizat președintele României.

Iohannis: ”Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece”

Klaus Iohannis a subliniat că ”trebuie să fim din ce în ce mai conștienți de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova”.

”(...) Suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său care sunt, în continuare, ținta atacurilor nemiloase ale Rusiei.

Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație”, a mai menționat șeful statului.

Iohannis, sprijin pentru Republica Moldova: ”Nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici”

”În acest context, doresc să salut eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea a două provocări majore: prima vizează procesul de reforme necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar a doua vizează combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței.

România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru.

Așadar, doresc să le transmit un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei”, a mai spus Iohannis.

Totodată, președintele României i-a transmis lui Volodimir Zelenski că ”summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina și cetățenii săi pentru a învinge agresiunea rusească și a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU”.

01/06/2023 , 13:09

Maia Sandu: ”Decizia adoptată la summit este o expresie clară a solidarității cu Ucraina”

Maia Sandu a reiterat că războiul din Ucraina, declanșat la ordinul lui Vladimir Putin, este un conflict care ”ne aduce pe toți laolaltă din dorința noastră de a reinstaura pacea pe continentul nostru”.

”Decizia noastră, adoptată împreună la summit (...) la doar 20 de kilometri de granița cu Ucraina este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și cu poporul ei.

Ucrainenii luptă pentru libertate, pentru valorile europene și pentru viitorul continentul nostru. Sunt deosebit de onorată să-l întâmpin pe președintele Zelenski care a condus poporul ucrainean în această luptă”, a afirmat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu: ”Nu putem accepta ca peste noapte cetățenii noștri să se transforme în refugiați dacă o țară decide să invadeze un vecin”

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că organizarea celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene ”reflectă în mod clar unitatea, puterea și determinarea noastră de a acționa împreună ca o singură familie, familie care rămâne unită pentru a rezolva probleme comune”.

”Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze deloc. Nu putem accepta ca peste noapte cetățenii noștri să se transforme în refugiați dacă o țară decide să invadeze un vecin.

Toți avem dreptul și abilitatea de a ne contura propriile destine. Pentru Moldova, asta înseamnă că facă parte din lumea liberă, să aibă un rol activ în comunitatea politică europeană, să adere la Uniunea Europeană și să coopereze pentru a construi o Europă mai puternică”, a mai precizat ea.

01/06/2023 , 11:42

Klaus Iohannis a ajuns la summitul din Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Maia Sandu, omologul său moldovean, înaintea începerii lucrărilor reuniunii la nivel înalt. Este un mesaj puternic al liderilor UE de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

01/06/2023 , 11:25

Zelenski: ”Viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să adere la NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul se va încheia numai în momentul în care ucrainenii vor învinge, iar trupele ruse vor părăsi teritoriile ocupate.

Zelenski a fost primul președinte care a sosit în Republica Moldova pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE). Liderul de la Kiev a fost întâmpinat de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

”Până la victoria noastră. Când vom câştiga acest război se va încheia. Sau Rusia îl poate opri mai devreme. Poate să părăsească teritoriul nostru'', a afirmat Volodimir Zelenski, conform agenției EFE, citată de Agerpres.

”Sunt fericit să mă aflu aici. (...) Nu a fost uşor, dar am venit astăzi să oferim sprijin Republicii Moldova”, a afirmat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a mulțumit poporului moldovean ”pentru că a primit atât de mulţi refugiaţi încă din prima zi a războiului”.

''Astăzi urmează să discutăm despre relaţiile bilaterale, proiecte prioritare şi de infrastructură. Republica Moldova este un partener important pentru noi. Credem în viitorul nostru european. Trebuie să mergem împreună, umăr la umăr. Avem nevoie de unitate din partea partenerilor noştri'', a mai spus Volodimir Zelenski, citat de MOLDPRES.

''Viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să adere la NATO'', a susţinut Zelenski.

01/06/2023 , 11:06

Maia Sandu: ”Restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră”

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat că subiectul războiului din Ucraina, precum și problemele privind energia, securitatea și interconectivitatea se vor afla pe agenda de discuții a Summitului Comunităţii Politice Europene (CPE).

''Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană. (...)

Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse'', a spus Maia Sandu, timpul ceremoniei de întâmpinarea a invitaţilor, conform agenției Moldpress, citată de Agerpres.

Aderarea Republicii Moldova la UE, printre principalele subiecte dezbătute

De asemenea, Maia Sandu a evidențiat că în cadrul întâlnirilor bilaterale va discuta şi despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

”Angajamentul nostru e să pregătim ţara pentru aderare şi voi îndemna liderii europeni să susţină acest plan şi să iniţiem negocierile cât mai curând posibil”, afirmat președintele Republicii Moldova, conform sursei citate.

Reuniunea este programată să înceapă la ora 12.00.

Maia Sandu, întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

”Onorată să-l întâmpin pe primul participant al summitului Comunității Politice Europene, pe prietenul și vecinul nostru, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Am avut o discuție foarte bună chiar înainte de începerea evenimentului despre situația de pe front, agenda bilaterală și parcursul nostru european.Toate țările europene ne-am întrunit la summitul CPE pentru a susține împreună Ucraina și să găsim cele mai bune soluții pentru a restabili și menține pacea pe continentul nostru”, a scris Maia Sandu, pe pagina ei de Facebook.

01/06/2023 , 10:36

Președintele Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună cu avionul pentru a partcipa la summit

Președintele Klaus Iohannis și Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, au făcut o călătorie în Republica Moldova pentru a participa la al doilea summit al Comunității Politice Europene. Acest summit reprezintă o oportunitate importantă de a consolida și dezvolta relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

”De la București către Republica Moldova, alături de Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură și că Uniunea Europeană stă alături de cetățenii Moldovei în îndeplinirea aspirațiilor lor europene legitime”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis.

01/06/2023 , 09:08

Iohannis, printre șefii de stat și de Guvern prezenți în Republica Moldova, la Summitul Comunității Politice Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene care va fi organizat în Republica Moldova, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Șeful statului va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

În cadrul dezbaterilor, Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susţinut pentru Republica Moldova şi Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea ameninţărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare şi campanii de manipulare; creşterea rezilienţei şi continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Programul summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel şi în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea.


Maia Sandu:Locul Moldovei este în UE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, se află la Chișinău, cu ocazia acestui summit.

Președintele Maia Sandu și Ursula von der Leyen au anunțat, în cadrul unei conferințe comune de presă de la Chișinău, că Uniunea Europeană a pregătit un nou pachet de sprijin pentru Moldova. Țara va primi mai mult sprijin financiar pentru criza energetică și va beneficia de scăderea tarifelor serviciilor de roaming pe teritoriul uniunii.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: "Astăzi suntem mai aproape de Europa. Ne integrăm în UE, ne ajutăm reciproc la greu, celebrăm succesele fiecărui membru și suntem tot mai aproape de oamenii dragi. Țara noastră și UE a semnat astăzi un nou acord: de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming de la 1 ianuarie 2024. Astfel, atunci când vom merge în UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai des și mai ieftin.

Locul Moldovei este în UE. Legământul generației noastră e să aducă Moldova în familia europeană și să aducă UE acasă.

Dragă Ursula, am toată încrederea că vom reuși."

Mesajul Ursulei von der Leyen pentru moldoveni: ”Suntem alături de voi”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Într-adevăr, Moldova reprezintă în această săptămână inima europene. Cred că este natural și de la sine înțeles faptul că cel de-al doilea summit al comunității politice europene are loc aici, în Republica Moldova. Țara dumneavoastră reprezintă valorile noastre comune: solidaritate, pe care ați arătat-o când ați primit refugiați ucraineni, determinare pe care ați arătat-o în fața șantajului rusesc și unitate, pe care ați arătat-o când v-ați unit destinul cu UE. A fost mișcător să văd o mare de steaguri europene aici, la Chișinău. Mesajul meu pentru moldoveni este că stăm alături de dumneavoastră, vă sprijinim cu fiecare pas. Astăzi sunt fericită să anunț un nou pachet de sprijin pentru Moldova, care are scop dublu: vrem să vă sprijinim, să abordăm impactul pe care războiul îl are la granițele dumneavoastră și vrem să vă aducem mai aproape de comunitatea europeană.

Pachetul are mai multe inițiative:

  • Vom scădea tarifele de roaming pentru Republica Moldova. Rețelele de telefonie au semnat această înțelegere.
  • Vom oferi mai mult sprijin economic. Din octombrie 2021, UE a oferit mai mult de un miliard de euro către Moldova. Vom întări sprijinul cu un plan de sprijin. Inițiativa este să vă oferim 600 de milioane de euro suplimentar. Vestea bună este că vom tripla această sumă. Ne vom apropia de un miliard șase sute de mii de euro.
  • Suport pentru sectorul energetic. Criza energetică provocată de Rusia afectează Moldova. Suntem aici să vă sprijinim. Pe termen scurt, vă vom oferi mai mult de un miliard de euro să acoperim nevoile necesare pentru oamenii vulnerabili. "

Summitul, mesaj "foarte puternic" de sprijin pentru Moldova

Summitul Comunităţii Politice Europene reprezintă ”un mesaj foarte puternic” că Republica Moldova ”nu va fi lăsată singură în nicio circumstanţă, în niciun context”, a afirmat, luna aceasta, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, potrivit Agerpres.

Este un nou puternic semnal pro-european care vine din Republica Moldova, după mitingul organizat la Chișinău, pe 21 mai, la care a fost prezentă și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

Primul summit al Comunităţii Politice Europene, un format nou conceput de preşedintele francez Emmanuel Macron, a reunit în octombrie 2022 la Praga 44 de lideri de pe continentul european care şi-au demonstrat unitatea Europei în faţa Rusiei prin sprijinirea Ucrainei şi intenţiile de a strânge şi mai mult cooperarea.

Noul format reuneşte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi state din vecinătatea sa: Regatul Unit, Elveţia, Turcia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE