Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: SUA vor să cumpere explozibili din Japonia, pentru a produce muniție pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii caută modalități de a ajuta Ucraina să facă față războiului provocat de Rusia și vrea să se aprovizioneze cu explozibili din Japonia pentru a fabrica muniție care să fie folosită de ucraineni.

În general, explozibilii vor fi utilizați în fabricarea obuzelor de 155 de milimetri, pentru contraofensiva pusă la cale de ucraineni. Informația a fost dezvăluită de Reuters, care menționează două surse familiare cu această problemă. Totul vine în contextul unei crize de explozibili pe piața mondială, potrivit publicației ucrainene Militarnyi.

SUA ar vrea să cumpere explozibili din Japonia

Însă legislația din Japonia și regulile privind exporturile nu permit companiilor nipone să vândă produse militare în afara granițelor proprii. Astfel, Japonia nu o poate ajuta în mod direct pe Ucraina și nici pe aliați.

"Există o modalitate ca Statele Unite să cumpere explozibili din Japonia", precizează însă una dintre sursele citate de Reutes, sub protecția anonimatului.

Restricțiile de a exporta produse sau echipamente cu dublă utilizare sunt mai puțin stricte decât comercializarea produselor cu scop militar pur. În consecință, după vizita secretarului general american Lloyd Austin la Tokio, guvernul japonez le-a spus americanilor că va permite vânzarea către SUA a explozibilor industriali, susține sursa citată.

Astfel, americanii vor să atragă o companie japoneză într-un lanț de livrare a explozibilor către fabricile de armament din SUA.

Ce cred japonezii despre posibilitatea ca SUA să cumpere de la ei explozibili

Ministerul japonez al comerțului, industriei și economiei nu a precizat dacă a fost contactat în acest sens. Însă instituția susține că articolele care nu fac obiectul restricțiilor militare vor fi evaluate în conformitate cu regulamentele obișnuite de export, care iau în calcul intenția cumpărătorului, inclusiv dacă utilizarea lor ar pune în pericol securitatea globală.

Agenția japoneză pentru achiziții, tehnologie și logistică, din cadrul Ministerului apărării, a refuzat să comenteze.

În acest context, prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida spune că țara sa dorește să ajute Ucraina, pentru că el se teme că o eventuală victorie a Rusiei ar încuraja China să atace Taiwanul și să existe un război regional în preajma țării sale. În plus, anul trecut, el a avertizat că Ucraina ar putea deveni "Asia de Est de mâine".

Până acum, ajutorul Japoniei pentru Ucraina s-a limitat la produse neletale, precum echipamente, căști de protecție sau alimente. După ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Japonia luna trecută, la summitul liderilor G7, care a avut loc la Hirosima, Kishida a acceptat ca Japonia să mai doneze Ucrainei camioane și mașini de teren.

Liberalii japonezi intenționează să schimbe regulamentele de export

În general, în Japonia pare să existe o acceptare crescândă privitoare la acordarea de ajutor militar către Ucraina. Persistă însă controversele privind produsele letale, după spusele lui Tsuneo Watanabe, membru al fundației pentru pace Sasakawa.

"Faptul că Japonia a decis să dea camioane Ucrainei arată că lucrurile se schimbă. Cu toate acestea, încă nu pare să existe un consens politic în legătură cu trimiterea ajutoarelor letale", a spus Watanabe.

Înainte de a discuta cu Japonia, americanii au vorbit cu Coreea de Sud, numai că un oficial al apărării a declarat că poziția Seulului privind acordarea de ajutoare militare letale Kievului nu se schimbă.

Reuters a luat legătura cu 22 de producători japonezi de explozibili, iar singura companie care a afirmat că a produs explozibili industriali a fost Chungoku Kayaku, din Hiroshima, care este furnizor pentru armata japoneză. Însă compania respectivă susține că nu a primit nicio cerere directă din partea americanilor. Întrebată dacă a discutat cu intermediari, firma respectivă a spus că nu divulgă identitatea clienților.

Potrivit sursei citate, mai mulți parlamentari liberali ai Japoniei doresc ca țara să elimine restricțiile la export. De altfel, în decembrie 2022, Kishida a spus că va încerca să revizuiască aceste reguli, iar Japonia să poată furniza echipament letal mai multor țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE