Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pentagonul cumpără servicii Starlink pentru Ucraina. De ce a fost încheiat contractul cu firma lui Elon Musk

Departamentul Apărării al SUA a încheiat un contract cu compania SpaceX, înființată de miliardarul Elon Musk, pentru servicii de comunicații satelitare Starlink pe care să le ofere Ucrainei, a anunțat Pentagonul, potrivit agenției Reuters.

”Colaborăm în continuare o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina beneficiază de capacitățile satelitare și de comunicații reziliente de care are nevoie. Comunicaţiile prin satelit constituie un element vital în reţeaua globală de comunicaţii a Ucrainei, iar Departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Serviciile de comunicații oferite de Starlink au fost folosite de militarii ucraineni inclusiv pe câmpul de luptă.

Prin donații private și în cadrul unui contract separat cu o agenție americană de ajutor extern, SpaceX a oferit ucrainenilor și armatei țării servicii de internet Starlink. Este vorba despre o rețea în creștere rapidă cu peste 4.000 de sateliți plasați pe orbita joasă a Pământului, de la începutul războiului din 2022.

Contractul cu Pentagonul vine și în sprijinul SpaceX, în condițiile în care Elon Musk, directorul general al companiei, a afirmat în octombrie că nu își poate permite să finanțeze pe termen nelimitat Starlink în Ucraina. Din estimările sale, efortul înseamnă un cost 20 de milioane de dolari pe lună pentru ca serviciile să fie asigurate ucrainenilor.

Rusia a încercat să întrerupă și să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv tentative de a bloca Starlink în regiune, cu toate că SpaceX a contracarat aceste atacuri prin îmbunătățirea software-ului serviciului.

Potrivit Bloomberg, Pentagonul nu a dezvăluit detaliile contractului cu Starlink ”din motive de securitate operațională și din cauza naturii critice a acestor sisteme”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE