Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk cere Pentagonului zeci de milioane de dolari pentru sateliții puși la dispoziție Ucrainei

Publicat de: Oana Stoica

Elon Musk, fondatorul SpaceX, cere Pentagonului să acopere costurile pentru sateliții Starlink pe care i-a pus la dispoziție Ucrainei.

După începutul războiului, Elon Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul de conexiune prin satelit, pentru a se putea realiza comunicarea prin internet, potrivit Agerpres.

Până acum, aceste servicii au fost gratuite. Însă SpaceX a transmis departamentului apărării al SUA că ar putea sista serviciile dacă nu vor fi plătite câteva zeci de milioane dolari lunar.

Cât l-a costat ajutorul dat

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următorul an.

„Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului se află şi o cerere directă nedezvăluită până acum adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE