Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk, comentarii provocatoare pe Twitter despre conflictul din Ucraina. Cum au reacționat oficialii ucraineni

Miliardarul Elon Musk a fost aspru criticat după ce a postat o serie de tweet-uri despre invazia Rusiei în Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, se numără printre cei mai importanți politicieni care au reacționat la comentariile online.

„Victoria Ucrainei este puțin probabilă”

Luni seară, Musk a scris pe Twitter despre conflict celor 107,7 milioane de urmăritori ai săi, spunându-le în primul rând că pentru a se ajunge la pace între Ucraina și Rusia ar trebui să se „refacă” alegerile „sub supravegherea ONU” în patru zone din estul Ucrainei anexate ilegal de Rusia. Musk a spus că „Rusia părăsește” aceste zone „dacă aceasta este voința poporului”.

El a vorbit și despre Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, că ar trebui să devină „în mod oficial parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Krushchev)”, făcând referire la decretul din 1954 emis de premierul sovietic de atunci Nikita Krushchev pentru a transfera responsabilitatea pentru Crimeea către Republica Socialistă Sovietică Ucraineană.

Șeful Tesla, Elon Musk, a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie „să rămână neutră”, iar în tweet-uri ulterioare a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”. 

Reacția oficialilor ucraineni

Ca răspuns la tweet-urile lui Musk, președintele Volodimir Zelenski a postat un sondaj pe Twitter în care întreba „Pe care Elon Musk îl placi mai mult?”, opțiunile fiind „Unul care susține Ucraina” sau „Unul care susține Rusia”.

Ministrul de Externe al Ucrainei a fost și mai vehement în răspunsul său la adresa lui Musk, deși nu l-a menționat direct pe omul de afaceri.

„Cei care propun Ucrainei să renunțe la poporul și pământul său - probabil nu pentru a răni ego-ul rănit al lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință - trebuie să înceteze să folosească cuvântul <pace> ca eufemism pentru a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai multe terenuri”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei în Germania a fost lipsit de diplomație în răspunsul său la comentariile lui Musk. Acesta a adăugat că „singurul rezultat este că acum niciun ucrainean nu va mai cumpăra NICIODATĂ porcăriile tale de tesla. Așa că îți urez mult noroc”.

Majoritatea covârșitoare a reacțiilor de pe Twitter la comentariile lui Musk despre Ucraina au fost negative, răspunsurile tipice spunându-i acestuia să nu comenteze lucruri despre care se pare că știe foarte puțin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE