Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robotul umanoid Tesla poate merge, saluta, însă nu e capabil de sarcini complexe. Cât costă Optimus

Miliardarul Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a prezentat un prototip al unui robot umanoid pe care compania americană l-a dezvoltat în câteva luni. Botezat ”Optimus”, robotul a fost capabil să meargă, să se întoarcă și să salute publicul prezent la evenimentul Tesla, organizat vineri pentru a promova inteligența artificială.

Cu fire și componente electrice la vedere, robotul umanoid a fost adus pe scenă de trei bărbați și este încă departe de viziunea lui Elon Musk despre gadgetul cu inteligență artificială care ar putea schimba lumea.

Elon Musk a spus publicului, format cel mai probabil din angajați Tesla, că robotul poate face și mai multe, dar, pentru că este sensibil „nu vrem să cadă în cap”.

Directorul executiv al Tesla a explicat că roboții folosiți în demonstrații „nu au creier”, motiv pentru care nu se pot coordona singuri. Elon Musk nu a făcut publice prea multe detalii pentru a demonstra că Optimus ar fi mult mai inteligent decât roboții dezvoltați de alte companii.

Demonstrația nu l-a impresionat pe Filip Piekniewski, cercetător în inteligență artificială, care a precizat într-un mesaj publicat pe Twitter că Tesla a prezentat ”următorul nivel de cringe (rușine)” și o ”înșelătorie totală”.

”Nimic din acestea nu este de ultimă generație. Tesla, angajați niște specialiști cu doctorat și mergeți la niște conferințe despre robotică”, a reacționat pe Twitter expertul în robotică Cynthia Yeung.

În schimb, Musk a explicat că a fost prima oară când un robot s-a plimbat pe scenă fără să fie conectat la un cablu de alimentare. Miliardarul a afirmat că obiectivul Tesla este de a produce un robot ”extrem de capabil” în milioane de exemplare.

Cât despre prețul robotului umanoid Tesla, Musk a dat de înțeles că inovația ra putea costa mai puțin de 20.000 de dolari.

Tesla a prezentat un clip în care robotul care folosește inteligența artificială pe care specialiștii o testează și în cazul mașinilor autonome. Americanii susțin că Optimus poate căra cutii și să aranjeze marfa în ceea ce pare a fi o fabrică.

Potrivit AP, nu existat un test realizat în direct pentru a demonstra că robotul este capabil să realizeze aceste sarcini.

Elon Musk a mai spus că specialiștii Tesla au lucrat la acest robot între șase și opt luni, pe care oamenii l-ar putea cumpăra, cel mai probabil, în „următorii trei sau cinci ani”.

Cu toate acestea, experții în robotică sunt scepțici că Tesla va reuși să lanseze pe piață roboți care pot face ”lucruri practice”. Musk ar vrea ca aceștia să poată găti, să tundă iarba și să supravegheze oamenii în vârstă.

Tesla nu este singurul producător de automobile care vrea să construiască roboți umanoizi.

În urmă cu peste 20 de ani, Honda a prezentat robotul Asimo, asemănător unui costum de astronaut, care a fost capabil să toarne un lichid într-o ceașcă. De asemenea, Hyundai a dezvoltat o serie de roboți umanoizi și animale robotizate, după ce a achiziționat în 2021 firma de robotică Boston Dynamics. De asemenea, Ford a realizat un parteneriat cu start-up-ul Agility Robotics din Oregon, care construiește roboți care pot ridica pachete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE