Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

"Libera exprimare este temelia unei democrații funcționale, iar Twitter este piața digitală în care se dezbat lucruri vitale pentru viitorul omenirii", a declarat Elon Musk, într-o postare pe Twitter, după ce conducerea Twitter a acceptat oferta de a vinde compania către acesta, într-o tranzacție estimată la aproximativ 43 de miliarde de dolari.

Prin achiziționarea Twitter, Elon Musk ar putea ajunge să controleze platforma de socializare care l-a făcut celebru. Potrivit unui bilanț al Forbes, Musk este cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 262 miliarde de dolari. Deși miliardarul s-a născut într-o familie bogată, ascensiunea sa a fost un drum cu peripeții.

Retrospectiva a caruselului de succese și eșecuri ale controversatului Elon Musk

În ciuda faptului că s-a aflat la conducerea unor companii mari precum Tesla și SpaceX, controversatul CEO a fost înlăturat de mai multe ori de la cârma propriilor afaceri. Multe dintre vehiculele sale au demarat greu, iar rachetele i s-au prăbușit, în orbita către celebritate.

Născut pe 28 iunie 1971, în Pretoria, Africa de Sud, Elon Musk este cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Maye și Errol Musk. Acesta mai are un frate, Kimbal, și o soră, Tosca. Mama sa, Maye Musk, este model și dietetician. Tatăl său, inginer, afacerist și dezvoltator imobiliar, milionar înainte de a împlini 30 ani, a lucrat multă vreme în domeniul mineritului de smaralde.

Maye si Errol au divorțat când Elon avea 8 ani, copilul alegând să rămână cu tatăl, o decizie pe care mai târziu miliardarul catalogat-o drept nepotrivită. ”Un inginer briliant, dar un om îngrozitor”, care “a făcut aproape orice lucru rău la care te-ai putea gândi”, îl portretizează Musk pe tatăl său, despre care opinia publică spune că îi datorează startul în afaceri. Musk a negat în repetate rânduri zvonurile potrivit cărora tatăl său ar fi deținut o mină de smaralde, iar într-o postare pe Twitter, acesta a afirmat că a acumulat datorii de 100.000 de dolari ca student, adăugând că nu și-a putut permite un al doilea computer când a fondat start-up-ul Zip2.

Elon a pus bazele primei sale afaceri la 12 ani, când a vândut pentru 500 de dolari codul jocului Blastar către revizta PC and Office Technology. ”Un joc banal, însă mai bun decât Flappy Bird", a declarat Musk ulterior.

În 1990, după absolvirea liceului în Africa de Sud, Musk s-a mutat în Canada, unde a învățat timp de doi ani la Universitatea Queen's din Kingston, Ontario, dar și-a terminat studiile în Statele Unite, la Universitatea din Pennsylvania, în 1995, unde a obținut o licență în fizică și economie.

În timp ce era student în Pennsylvania, pentru a-și plăti chiria, Musk și un coleg de facultate au închiriat o casă cu 10 dormitoare pe care au transformat-o într-un club de noapte.

Deși a fost admis la doctorat la Universitatea Stanford, Elon a renunțat la program la doar două zile, urmând o carieră în programare.

Cum a făcut bani Elon Musk

În 1995, Musk a fondat alături de fratele său, Kimbal, compania Zip2, prin care punea la dispoziția ziarelor un soft digital cu un ghid al orașelor. Fără bani, Musk a locuit în biroul din care programa. După ce afacerea s-a dezvoltat, Musk și fratele său au vândut-o către Compaq, cu peste 300 de milioane de dolari.

În 1999, Musk a lansat X.com, o companie de servicii bancare online. Un an mai târziu, X.com a fuzionat cu start-up-ul financiar Confinity, fondat de Peter Thiel, formând PayPal.

Musk a fost numit apoi director executiv al PayPal, însă pentru o scurtă vreme. După numeroase dezacorduri legate de branding și de micro-management, Musk a fost concediat de la PayPal în 2000, în timp ce se afla în vacanță în Australia.

"Aceasta este problema cu vacanțele", a declarat mai târziu Musk pentru revista Fortune. Deși a plecat din fruntea PayPal, Musk a continuat să fie acționar al companiei, iar în 2002, când eBay a achiziționat PayPal, Musk a încasat 165 milioane de dolari.

Tot în 2002, Musk a fondat compania Space Exploration Technologies, cunoscută drept SpaceX, în care a investit 100 de milioane de dolari. Obiectivul său a fost să facă zborurile în spațiu de 10 ori mai ieftine.

La finele lui 2004, Space X a început să dezvolte Capsula Dragon, denumită după melodia "Puff the Magic Dragon". În 2010, nava spațială a efectuat prima călătorie în spațiu, devenind prima navă construită și exploatată în scop comercial care a fost recuperată cu succes de pe orbită.

Tot în 2004, Musk a început să investească în compania de automobile electrice Tesla. Implicat în dezvoltarea afacerii, el a ajutat la dezvoltarea primei mașini complet electrice, Roadster. În 2006, Musk a preluat conducerea Tesla.

În 2006, Musk a venit cu ideea de a înființa compania de energie SolarCity, pe care a încredințat-o verilor săi în același an. Ulterior, Tesla a cumpărat compania într-o tranzacție în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

În 2007, Musk l-a înlăturat de la conducerea și din consiliul Tesla pe Martin Eberhard. Un an mai târziu, în timpul crizei financiare, Tesla a primit o injecție de capital de la investitori, dar și din averea personală a lui Musk, în valoare de 40 de milioane de dolari, fiind salvată de la faliment. Musk a fost apoi numit CEO al Tesla.

Criza nu a favorizat niciuna dintre companiile miliardarului. Atât SpaceX, Tesla, cât și SolarCity pierdeau bani, iar Musk investea în acestea din capitalul personal, pentru a le ține pe linia de plutire. Totuși, în decembrie 2008, SpaceX a obținut un contract de 1,5 miliarde de dolari cu NASA, prin care a livrat provizii în spațiu.

Între timp, acțiunile Tesla au devenit ofertante pentru investitori, iar acțiunile sale s-au vândut cu 226 de milioane de dolari. În aceeași perioadă, SpaceX a a aprovizionat Stația Spațială Internațională și a construit Falcon 9, cea mai puternică rachetă a companiei.

Alte afaceri dezvoltate de Elon Musk

În 2013, Musk a lansat ideea unui tren de mare viteză, Hyperloop, care ar putea transporta pasagerii din Los Angeles până la San Francisco în 30 de minute.

În 2015, Musk a cofondat OpenAI, o companie de cercetare non-profit care să se asigure că inteligența artificială aduce beneficii umanității. Ulterior, el s-a retras din consiliul de administrație, pentru a evita conflictele cu Tesla, care își construia propria inteligență artificială pentru mașinile care se conduc singure.

În 2016, Musk a înființat The Boring Company, al cărui scop era de a construi o rețea de tuneluri, pentru călătorii de mare viteză.

În 2017, Musk a fondat Neuralink, o companie care dezvoltă dispozitive care urmează să fie implantate în interiorul creierului uman.

Viața personală

În 2008, Musk a divorțat de soția sa de atunci, Justine. Primul lor fiu a murit de sindromul morții subite a sugarului (SIDS) la vârsta de 10 săptămâni. Ulterior, cuplul a avut gemeni și tripleți.

În 2020, Musk și cântăreața Grimes au avut un fiu, numit X Æ A-12, pe scurt, X. În 2021, a avut și o fiică cu Grimes prin intermediul unei mame surogat, numită Exa Dark Sideræl Musk, care este cunoscută sub numele de Y.

Musk este adeptul procreării, declarând în 2021 că scăderea rapidă a ratei natalității este "unul dintre cele mai mari riscuri pentru civilizație... Nu pot să subliniez suficient acest lucru, nu există suficienți oameni".

Ce declarații controversate a făcut Elon Musk

În 2018, miliardarul s-a oferit să construiască un submarin pentru a salva 12 băieți și pe antrenorul lor de fotbal care erau blocați într-o peșteră din Thailanda. Un scafandru britanic a declarat că acțiunile lui Musk au fost o manevră de PR. Ca răspuns, Musk l-a numit pe scafandru "pedofil", într-o postare pe Twitter.

De asemenea, Musk a făcut o serie de afirmații false pe Twitter cu privire la coronavirus. El a numit mai întâi COVID-19 un virus "prost", la care copii sunt “esențialmente imuni". Acesta a mai declarat în mod fals, pe Twitter, că medicamentul împotriva malariei, clorochina, ar putea fi un posibil tratament pentru COVID19.

Musk a avut probleme și cu autoritățile. În 2018, după ce a scris pe Twitter că ia în considerare posibilitatea de a privatiza Tesla la 420 de dolari pe acțiune, Comisia pentru valori mobiliare și burse a intentat un proces împotriva lui Musk, acuzându-l că a făcut "declarații false și înșelătoare".

În cele din urmă, Musk a ajuns la o înțelegere cu autoritatea, iar el și Tesla au plătit fiecare o amendă de 20 de milioane de dolari. De asemenea, Tesla a fost obligată să numească o comisie care să verifice în prealabil comunicările lui Musk.

În 2020, SpaceX a încheiat un parteneriat cu NASA pentru a trimite astronauți în spațiu. Compania a efectuat primul său zbor uman operațional, trimițând patru astronauți pe Stația Spațială Internațională. În același an, Tesla a fost indexată în S&P 500.

Tot în aceeași perioadă, Elon Musk a intrat într-un conflict cu Jeff Bezos, din cauza unor contracte pentru proiectare de sateliți, acordate de NASA către SpaceX și nu către Blue Origin, compania lui Bezos.

În 2021, Musk a luat prin surprindere și comunitatea Bitcoin. Tesla a declarat că va accepta Bitcoin ca modalitate de plată și va umple visteria companiei cu 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă. Musk a revenit ulterior asupra declarațiilor companiei, pe fondul efectelor negative create de mineritul Bitcoinilor. Acesta s-a întâlnit totodată cu minerii de Bitcoin pentru a încerca să-i convingă să se orienteze către metode mai ecologice.

Cum a fost Twitter preluat de către Elon Musk

În aprilie 2022, Musk a cumpărat 9,2% din Twitter, devenind astfel cel mai mare acționar al companiei. Însă acesta nu va face parte din consiliul de administrație. Între timp, foști acționari ai Twitter din Statele Unite au decis să îl dea în judecată pentru că ar fi întârziat să preia participația, pentru a putea cumpăra mai multe acțiuni la prețuri mai mici.

Pe 14 aprilie 2022, Musk s-a oferit să cumpere toate acțiunile rămase la Twitter, făcând o ofertă de aproximativ într-o ofertă de aproximativ 43 de miliarde de dolari.

Într-o scrisoare adresată președintelui Twitter, miliardarul a spus că privatizrea Twitter ar transforma compania în "platforma pentru libertatea de exprimare din întreaga lume".

"Twitter are un potențial extraordinar. Eu îl voi debloca", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE