Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk, acuzat că a vorbit cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. Care a fost reacția miliardarului

Miliardarul Elon Musk, de la Tesla, a negat informațiile potrivit cărora ar fi vorbit direct cu Vladimir Putin despre arme nucleare și despre un „acord de pace” prin care Ucraina ar ceda teritorii Rusiei. Afirmațiile au fost făcute inițial de Ian Bremmer, președintele companiei de consultanță Eurasia Group, într-un buletin informativ adresat abonaților.

Posibilitatea utilizării armelor nucleare în Ucraina

Ulterior, Bremmer a scris pe Twitter că „Elon Musk mi-a spus că a vorbit direct cu Putin și Kremlinul despre Ucraina. De asemenea, mi-a spus care sunt liniile roșii ale Kremlinului”.  Bremmer spune că scrie buletinul său săptămânal de 24 de ani „fără teamă sau favoruri” și că, deși îl admiră pe Musk ca antreprenor, „nu este un expert în geopolitică”.

Printre lucrurile pe care Bremmer a spus că Musk i le-a spus se numără faptul că Putin este „pregătit să negocieze”, dar numai dacă Crimeea - anexată ilegal de Kremlin în 2014 - rămâne parte a Rusiei. Au existat, de asemenea, cereri aparente ca Ucraina să fie neutră și să recunoască cele patru teritorii din estul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie, de asemenea, ca parte a Rusiei.

Bremmer a declarat că Musk a dezvăluit, de asemenea, că Putin a vorbit despre posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina și că i-a spus liderului rus că „trebuie făcut totul pentru a evita acest rezultat”.

Cum a răspuns Elon Musk la aceste afirmații?

Ca răspuns la afirmațiile făcute în buletinul informativ, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a declarat că povestea nu este adevărată. „Am vorbit o singură dată cu Putin și asta s-a întâmplat acum 18 luni. Subiectul a fost spațiul”, a scris el pe Twitter - o platformă pe care, se pare, urmează să o cumpere.

Musk a scris ulterior că „nimeni nu ar trebui să aibă încredere în Bremmer”. Elon Musk s-a aflat în mijlocul unei alte controverse legate de Ucraina chiar săptămâna trecută, după ce a postat o serie de tweet-uri despre invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ministrul de externe Dmitro Kuleba se numără printre cei mai importanți politicieni care au reacționat la comentariile online.

Musk a scris pe Twitter despre conflict către cei 107,7 milioane de urmăritori ai săi, spunându-le în primul rând că pentru a se ajunge la pace între Ucraina și Rusia ar trebui să se „refacă” ceea ce el a catalogat drept „alegeri” - referindu-se la referendumurile false – „sub supravegherea ONU” în patru zone din estul Ucrainei anexate ilegal de Rusia. Musk a spus că „Rusia părăsește” aceste zone „dacă aceasta este voința poporului”.

Patronul Tesla, Elon Musk, a declarat, de asemenea, că Ucraina trebuie „să rămână neutră”, iar în tweet-uri ulterioare a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE