Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a primit primul sistem de apărare antiaeriană Iris-T

Germania a livrat primul sistem de apărare antiaeriană Iris-T către Ucraina, a anunţat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.

„O nouă eră de apărare aeriană a început în Ucraina. IRIS-T-urile din Germania sunt deja aici. NASAMS (n.red. rachete sol-aer) din America sunt pe drum. Acesta este doar începutul. Și avem nevoie de mai mult. Fără îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un principiu moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul”, a scris ministrul pe Twitter.

Când vor fi trimise și celelalte Iris-T-uri

În iunie, cancelarul german Olaf Scholz a promis Kievului livrarea de sisteme Iris-T capabile, după spusele lui, să apere de raiduri aeriene un oraş mare, potrivit Agerpres.

Luni, după ce Ucraina a fost atacată cu rachete rusești, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a asigurat că primul IRIS-T va fi furnizat Kievului în următoarele zile şi alte trei anul viitor.

Armata germană deţine la rândul său rachete de tip Iris-T, dar nu şi sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter.

America a promis Ucrainei sistemele de rachete sol-aer NASAMS, două urmând să fie livrate în săptămânile sau lunile următoare şi alte şase în cadrul unui ajutor pe termen mai lung.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE