Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

G7, avertisment pentru Vladimir Putin. O escaladare a conflictului din partea Rusiei va avea consecințe severe

Președintele rus Vladimir Putin va suporta consecințe severe în cazul în care conflictul escaladează și Rusia va folosi arme nucleare, au avertizat liderii G7, care au promis că „vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. Forum internațional celor mai dezvoltate state va continua să ofere Kievului sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic. În aceeași ședință, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia "încearcă să atragă direct Belarusul în război".

Liderii occidentali au anunțat marți că mențin un front unit în urma escaladării războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În cadrul reuniunii, președintele Ucrainei a cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană și o misiune internațională de monitorizare la granița cu Belarus.

De asemenea, ONU și unele țări NATO au avertizat că Moscova ar putea să comită crime de război prin continuarea atacurilor asupra țintelor civile. De luni, aproximativ 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost lovită de Rusia.

Volodimir Zelenski: „Vor exista ruine ale statului rus”

În discursul susținut marți seară, Volodimir Zelensky și-a liniștit cetățenii, după ce mulți dintre ei au fost nevoiți să se ascundă din nou în subsoluri sau în stațiile de metrou.

„Acolo unde au fost distrugeri, infrastructura va fi reînnoită peste tot. Acolo unde au existat pierderi, se construiește deja sau se va construi. Acolo unde au existat speranțe ale inamicului, vor exista ruine ale statului rus”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a părut a fi într-o dispoziție reconciliantă în momentul în care l-a primit pe șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

„Suntem foarte bucuroși să vă vedem și suntem gata să discutăm toate aspectele de interes reciproc sau care ne preocupă. De exemplu, în ceea ce privește situația din jurul centralei electrice din Zaporojie. În orice caz, suntem deschiși la acest dialog”, a afirmat președintele rus.

Rusia controlează centrala de la Zaporojie, pe care a ocupat-o în luna martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE