Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ambasadoarea Franței: „Suntem uniți! Împreună cu Belgia și Olanda, vrem să arătăm că nu ne vom lăsa”

În contextul conflictului de la granița noastră, Ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer, spune că Rusia a comis crime de război în Ucraina, prin bombardamentele nediscriminatorii de săptămâna aceasta. Ambasadoarea Franței spune că țara sa este alături de România, în cadrul NATO, dar sprijină și Ucraina și Republica Moldova.

Astăzi, Franța a anunțat că își sporește prezența militară în țara noastră, unde va trimite vehicule blindate și tancuri Leclerc în următoarele săptămâni, potrivit Le Figaro.

Adriana Matei, Head of International Desk, Euronews Romania: Franța a trimis soldați francezi aici pentru a apăra flancul estic al NATO. Au românii de ce să se teamă în fața amenințărilor actuale?  

Ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer: Teritoriul NATO este, prin definiție, apărat de toți.

Carta NATO spune acest lucru. Bineînțeles, era necesar încă din 24 februarie - și am propus acest lucru în ianuarie -, să reafirmăm împreună unitatea noastră în fața agresorului rus. Franța a propus-o imediat. Avem un corp de armată care se pregătește, 1.000 de soldați. Avem, împreună cu Belgia și Olanda, ideea este să arătăm că nu ne vom lăsa, soldații sunt acolo pentru a arăta că nu putem ataca un teritoriu și că Ucraina de astăzi, în criză și atacată prin bombardamente nediscriminatorii, nu va lăsa spațiul NATO fără răspuns.

Adriana Matei, Head of International Desk, Euronews Romania: Europa se pregătește pentru o iarnă grea. Rusia a folosit arma gazului de mai multe ori până în prezent. Ar putea fi posibil din nou?

Ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer: Arma gazelor, dar și arma umană. Înspăimântarea populației civile, tot, am văzut tot de la începutul acestui război, de nedescris, oribil. Ieri, orașe au fost bombardate. Președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron l-a sunat din nou pe președintele Zelensky. Am aprobat un al optulea set de sancțiuni.

Ceea ce este foarte important este să arătăm că suntem uniți, că nu permitem asta și pe termen lung trebuie să vedem că sunt comise crime împotriva umanității. Nu se pot feri de acest lucru, nu vor rămâne nepedepsiți. Carta Națiunilor Unite este cea care este atacată.

Și, bineînțeles, Franța, membră a Consiliului de Securitate, este de partea Ucrainei, Franța este alături de România, de partea Ucrainei și a Republicii Moldova, al cărui spațiu aerian a fost încălcat.

Interviul integral cu Ambasadoarea Franței în România va fi difuzat sâmbătă și duminică la ora 19.30, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE