Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuție cu Putin despre centrala nucleară. Grossi: Situația din jurul centralei Zaporojie este îngrijorătoare

Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi la Sankt Petersburg cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi.

Întrevederea celor doi vine în cadrul eforturilor Agenției de a preveni un accident nuclear în timpul conflictului militar actual din Ucraina și a numeroaselor explozii care s-au produs în zonă. După discuțiile cu Putin, directorul Agenției Atomice a cerut de urgență stabilirea unei zone de siguranță și protecție a securității în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

„Situația din jurul centralei nucleare este „ingrijorătoare”. Nu ne putem permite să pierdem mai mult timp. Miza este mare. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că un accidentul nuclear nu are loc în timpul acestui conflict tragic”, a spus directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat marţi "deschis unui dialog" cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la centrala nucleara Zaporojie, situată în sudul Ucrainei şi controlată militar de Rusia din martie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Vom vorbi despre toate problemele de interes reciproc sau care poate stârnesc îngrijorare, de exemplu, în ceea ce priveşte situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporojie”, a spus Putin, în cursul întrevederii cu directorul AIEA, Rafael Grossi, la Sankt Petersburg (nord-vest).

„În orice caz, suntem deschişi la acest dialog”, a subliniat el.

Săptămâna trecută, Rusia şi-a însuşit în mod oficial centrala de la Zaporijje, pe care a ocupat-o militar din martie, o decizie condamnată de Kiev.

De câteva luni, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente la faţa locului, nu departe de linia frontului.

Rusia ocupă militar teritoriul centralei, iar Vladimir Putin a revendicat anexarea acesteia, precum şi pe cea a patru regiuni ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE