Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin: „Explozia de podul Crimeei este un act terorist”. Președintele Rusiei a convocat Consiliului de Securitate Națională

Președintele rus Vladimir Putin a calificat atacul de pe podul care leagă Crimeea de partea continentala a Rusiei drept "un act terorist" comis de serviciile speciale ucrainene. De asemenea, șeful serviciului de investigații al Rusiei a deschis o anchetă penală pentru terorism în legătură cu explozia care a avariat un important punct de reper rusesc.

Oficialii spun că traficul rutier și feroviar a fost reluat parțial după explozia de sâmbătă de pe podul strategic din Crimeea, însă cei care vor sa treacă pe structura avariata trebuie sa aștepte in cozi kilometrice. Deflagrația l-a determinat pe președintele rus Vladimir Putin să convoace la Kremlin o reuniune a Consiliului de Securitate Națională.

„Nu există nicio îndoială, acesta este un act de terorism care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei. Autorii, responsabilii și beneficiarii acestuia sunt serviciile de securitate din Ucraina”, a declarat Vladimir Putin.

Trei persoane au fost ucise în explozie

Autoritățile ruse au declarat că trei persoane au fost ucise în explozia de pe pod. Se presupune că victimele se aflau într-o mașină aflată în apropiere, atunci când un camion a explodat. Analiștii politici spun că explozia are o semnificație profundă pentru Rusia.

„Aceasta este o confirmare clară a slăbiciunii armatei lui Putin, a serviciilor speciale ale lui Putin, a statului lui Putin, a regimului lui Putin, a lui Putin însuși. Acest lucru, desigur, a inspirat opoziția, in timp ce loialiștii sunt demoralizați. Asta pentru că, încă o dată, văd că atunci când autoritățile spun că totul decurge conform planului și că noi câștigăm, mint, îi demoralizează”, a precizat Abbas Gallyamov, analist politic independent.

Între timp, în orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, o operațiune de căutare a continuat pe parcursul nopții. Speranța de a găsi pe cineva în viață printre dărâmături a dispărut aproape complet, în urma loviturilor cu rachete rusești asupra mai multor clădiri rezidențiale. Pana in prezent, se știe că cel puțin 13 persoane au murit și alte 90 au fost rănite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE