Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski cere G7 să ajute Ucraina să-şi construiască un scut antiaerian care să o apere de rachetele Rusiei

Şeful statului rus, Vladimir Putin, mai are încă mijloace de „escaladare”, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susţinut în faţa liderilor G7, cărora le-a cerut să ajute Ucraina să-şi creeze un scut antiaerian pentru a opri atacurile ruseşti intense cu rachete, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Liderul rus, care se află la finalul domniei sale, mai are încă mijloace de escaladare”, a declarat Zelenski în cadrul unei regiuni de urgenţă, ce se desfăşoară în format de videoconferinţă, a liderilor din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7- SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada), potrivit textului în limba engleză al discursului său, difuzat de preşedinţia ucraineană.

„Vă cer să consolidaţi efortul general pentru a ajuta financiar la crearea unui scut antiaerian pentru Ucraina”, a afirmat el, apreciind că „milioane de persoane vor fi recunoscătoare G7 pentru o astfel de asistenţă”.

Moscova doreşte să atragă Belarus în conflict

Preşedintele ucrainean a acuzat de asemenea marţi Moscova că doreşte să atragă Belarus în conflict, şi a cerut „o misiune de observatori internaţionali care să staţioneze la frontiera între Ucraina şi Belarus pentru a supraveghea situaţia de securitate de acolo”.

„Rusia încearcă să atragă direct Belarus în acest război”, a denunţat el.

Minskul a anunţat luni crearea unei forţe militare comune cu aliatul său rus şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui atac împotriva Belarus, ceea ce a suscitat temeri privind intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

„Ucraina nu a plănuit şi nu planifică acţiuni militare împotriva Belarus”, a reiterat marţi Volodimir Zelenski.

Zelenski cere sancțiuni mai dure

Liderul ucrainean a lansat un nou apel către aliaţii săi occidentali de a înăspri sancţiunile împotriva Moscovei şi de a ajuta militar Ucraina, după două zile de bombardamente masive din partea armatei ruse.

Zelenski a declarat că au fost „peste 100 de tiruri cu rachete în mai puţin de două zile împotriva civililor şi a infrastructurilor civile”.

„Rusia vrea să provoace haos în Ucraina şi în întreaga lume democratică şi utilizează deci totul: de la lovituri cu rachete, până la confiscarea unei centrale nucleare, ameninţări cu o catastrofă nucleară, sabotaj împotriva infrastructurilor în Europa şi o tentativă deliberată de distrugere a instalaţiilor energetice ucrainene”, a denunţat el.

Moscova declară, la rândul său, că a lovit infrastructuri energetice ucrainene în mai multe regiuni, ca represalii pentru avarierea parţială sâmbătă a podului peste Kerci, care leagă Crimeea (anexată de Rusia în 2014), aceste atacuri intervenind după mai multe eşecuri militare ruseşti pe câmpul de luptă.

În fine, Volodimir Zelenski a reiterat în faţa liderilor G7 că nu doreşte să negocieze cu omologul său rus Vladimir Putin: „Nu poate să existe niciun dialog cu acest conducător rus care nu are niciun viitor”, a subliniat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE