Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soldații ucraineni se antrenează la granița cu Belarus. Care este reacția lui Lukașenko

Soldații ucraineni se antrenează în nordul țării, în apropiere de granița cu Belarus. Sunt operațiuni de rutină, fără un scop agresiv, transmit comandanții militari ai Kievului. De cealaltă parte, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, acuză Ucraina că se pregătește de invazie.

Instruirea militară, necesară

Exercițiile la care iau parte militarii Ucrainei au menirea doar de a verifica diversele scenarii în caz de conflict în zonă, transmite Kievul. Nu există nici o intenție de a invada Republica Belarus, ci de a pregăti un răspuns adecvat în cazul în care Minskul ar interveni în războiul dus de Rusia în Ucraina.

„Pericolul există deoarece Republica Belarus este aliatul Federației Ruse în agresiunea împotriva Ucrainei. De aceea, estimăm întregul spectru de amenințări și stabilim strategii, astfel încât aceste amenințări să nu fie puse în aplicare de inamic împotriva Ucrainei,” a declarat Serhei Naev, comandant al Forțelor Reunite ale Ucrainei.

Potrivit declarațiilor oficiale, instruirea militară include măsuri de combatere a sabotajului și a distrugerii formațiunilor armate ilegale, transmite Kievul. Informația a apărut după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a anunțat că el și Vladimir Putin au convenit să creeze o grupare regională de trupe comună. El nu a dat însă amănunte despre locul sau momentul în care ar putea fi dislocată o astfel de grupare.

Între timp, ministrul apărării din Belarus a exclus participarea activă la războiul din Ucraina. Nu vrem să luptăm împotriva lituanienilor, polonezilor sau ucrainenilor, a spus oficialul de la Minsk într-o declarație publică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE