Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina cere Occidentului intensificarea sprijinului militar după bombardamentele masive ale Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va susține, marți, un discurs în cadrul unei reuniuni a statelor G7 pentru a cere intensificarea sprijinului militar și diplomatic, în contextul în care Rusia a efectuat unul dintre cele mai devastatoare bombardamente asupra mai multor orașe ucrainene, de la începutul războiului, scrie The Guardian.

Președintele francez Emmanuel Macron a catalogat atacul cu rachete de croazieră și drone militare asupra unor parcuri, locuri de joacă, centrale electrice și alte obiective civile, drept „o schimbare profundă a acestui război".

În cadrul unei intervenții online la summit-ul G7, Zelenski este așteptat să ceară o schimbare semnificativă a sprijinului occidental, despre care Ucraina a reclamat că n-ar ține pasul cu cerințele de a-și apăra teritoriul și poporul.

„Avem de-a face cu teroriști. Ei (rușii) au două ținte: infrastructura energetică și oamenii”, va spune, cel mai probabil, Volodimir Zelenski, conform The Guardian.

Președintele ucrainean vrea să ceară la summitul G7 sisteme de apărare antiaeriană și rachete cu rază lungă de acțiune. La nivel diplomatic, Ucraina vrea ca Federația Rusă să fie declarată un stat ce sponsorizează terorismul și să fie izolată, un demers inițiat luni în cadrul dezbaterilor de la Adunarea Generală a ONU.

ONU, despre bombardamentele Rusiei în Ucraina. „Reprezintă încă o escaladarea inacceptabilă a războiului”

Unul dintre principalele subiecte dezbătute va fi anexarea de către Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei, catalogată de ambasadorul britanic Barbara Woodward drept „cea mai mare tentativă de anexare cu forța după ce de-al Doilea Război Mondial”.

António Guterres, secretarul general al ONU, s-a declarat ”profund șocat” de atacuri.

”Acest lucru reprezintă încă o escaladarea inacceptabilă a războiului, iar întotdeauna civilii plătesc cel mai mare preț”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

La rândul său, ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, a criticat în termeni duri Rusia.

"Delegația rusă lasă în urmă o dâră de sânge atunci când intră la Adunarea Generală, iar sala se umple de un miros de carne umană fumegândă", a afirmat oficialul ucrainean, conform sursei citate.

Rusia a încercat să schimbe regulile în așa fel încât votul asupra unei rezoluții prin care este condamnată pentru anexarea teritoriilor ucrainene să fie unul secret, însă nu a avut succes pe fondul voturilor succesive.

Germania a anunțat luni că va accelera livrările sistemelor antiaeriene de tip Iris-T, precizând că prima dintre cele patru baterii va ajunge în Ucraina în câteva zile. De asemenea, în iulie, SUA au promit două sisteme avansate de rachete sol-aer (Nasams), iar un oficial american din domeniul apărării a declarat recent, pentru Washington Post, că acestea ar trebui să ajungă în câteva săptămâni. Între timp, Estonia a pregătit o legislație care ar desemna Rusia drept stat terorist.

„Apărarea antiaeriană este în prezent prioritatea numărul 1 a cooperării noastre în domeniul apărării. De asemenea, avem nevoie ca SUA să adopte o poziția fermă în G7prin susținerea rezoluției noastre [a Adunării Generale a ONU]”, a precizat Volodimir Zelenski după discuțiile cu Joe Biden.

Ulterior, Casa Albă a emis un comunicat prin care a menționat că Joe Biden „s-a angajat să continue să ofere Ucrainei sprijinul necesar pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană"

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE