Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina: loviturile cu rachete rusești ar putea duce la mai mulți refugiați, avertizează ONU

Cele mai recente lovituri cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei ar putea duce la mai mulți refugiați și la mai multe deplasări interne, a avertizat agenția ONU pentru refugiați.

„Spun clar că este de neiertat ceea ce s-a întâmplat: bombardarea țintelor civile, caselor, infrastructurii non-militare și fără discernământ în multe orașe din Ucraina”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

„Aceasta înseamnă că războiul devine din ce în ce mai greu pentru civili. Vom vedea mai multe deplasări, așa că vom vedea un impact umanitar tot mai mare”, mai spune acesta.

Cuvintele sale au venit după ce Rusia a lansat un val de lovituri în toată Ucraina, ca răzbunare pentru o explozie care a deteriorat un pod care leagă țara de peninsula Crimeea, anexată ilegal.

Aproximativ 7,6 milioane de oameni au părăsit țara de la începutul invaziei, unii s-au întors acasă de atunci. Aproximativ 4,2 milioane s-au înregistrat pentru protecție temporară în UE sau pentru alte scheme de protecție, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

"Este o cifră uriașă. În interiorul Ucrainei, avem între șase și șapte milioane de persoane strămutate", a spus Grandi.

El a spus că se teme că loviturile recente cu rachete vor avea ca rezultat deplasări interne.

"Dificultatea este lipsa unei soluții. Pentru că ajutorul umanitar poate fi activat oricând, dar este dificil să-l susțineți pe termen lung dacă nu există soluție dacă nici măcar nu există perspectiva unei soluții", a adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE