Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rachetele rusești care au lovit astăzi numeroase orașe din Ucraina au fost lansate, probabil, din Marea Neagră, susțin experții militari. Afirmația pare confirmată și de traseul unor rachete, trei dintre acestea încălcând teritoriul Republicii Moldova. Președintele Vladimir Putin spune că atacarea Ucrainei cu rachete ar fi un răspuns la ceea ce el numește „acțiuni teroriste” ale Kievului.

Atacul cu rachete asupra Kievului a fost cel mai puternic de când Moscova a renunțat la intenția de a cuceri capitala ucraineană. Sunt foarte multe orașe care au fost lovite. Singurele zone care nu au fost atacate aerian de către Rusia sunt cele din jurul Odessei. Au fost explozii și în vestul Ucrainei, la Lvov și la Ivano-Frankivsk, în apropiere de granița cu Polonia și Ungaria.

Au fost, însă, lovituri cu rachete și în partea estică a Ucrainei la Dnipro, la Harkiv, chiar și la Zaporojie, spun sursele locale. Zaporojie este orașul în apropierea căruia se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Toate aceste lovituri au fost posibile acum, pentru că Rusia nu are foarte multe rachete pe care să le pună la dispoziție pentru astfel de măsuri de retaliere, de pedepsire a ceea ce Vladimir Putin spune că ar fi acte teroriste, din partea Ucrainei. În mod cert Putin s-a referit la explozia care a afectat sâmbătă podul peste strâmtoarea Kerci, cel care leagă Rusia de Crimeea.

Trei dintre rachetele care au lovit astăzi teritoriul ucrainean au încălcat flagrant spațiul aerian al Republicii Moldova

„În contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării informează că luni, 10 octombrie curent, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.

2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)

3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova a confirmat traseele celor trei rachete care au trecut peste teritoriul țării vecine cu România.

A existat o reacție și din partea Forțelor Armate ale României, care au spus că au detectat și ele aceste trei rachete care, însă, nu au fost un pericol pentru teritoriul național.

Comunitatea internațională, dincolo de condamnarea în forță a loviturilor asupra Ucrainei, a criticat și folosirea teritoriului unui stat neimplicat în acest război pentru a fi străbătut de către rachetele Rusiei.

Bombardamente în Kiev și în mai multe orașe. Cel puțin 10 persoane au murit în urma atacurilor cu rachete

Nu mai puțin de 75 de rachete rusești au fost lansate luni asupra Ucrainei, 41 dintre acestea fiind doborâte, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne. Bombardamentele au vizat Kievul, dar și multe alte orașe. Potrivit poliției, cel puțin 10 persoane au murit în urma atacurilor. Câteva rachete au trecut peste Republica Moldova, în drumul lor spre ținte din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE