Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru prima întâlnire Putin-Biden după bombardarea Ucrainei. Kremlinul așteaptă un semnal de la Washington

Rusia este pregătită să ia în considerare organizarea unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden în marja summitului G20. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează agenția Tass.

„Am afirmat în mod repetat că nu am refuzat niciodată să ne întâlnim. Dacă există vreo propunere, o vom lua în considerare”, a declarat Serghei Lavrov, după ce a fost despre posibilitatea unei întâlniri dintre Vladimir Putin și Joe Biden cu prilejul summit-ului G20.

„Dacă toată lumea crede că există deja un semnal de disponibilitate pentru o astfel de întâlnire din partea lui Biden, atunci o astfel de încredere se bazează doar pe afirmația "vom vedea", a spus Lavrov, conform sursei citate.

Summitul G20 urmează să aibă loc în insula indoneziană Bali în perioada 15-16 noiembrie.

Ultima întrevedere dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin a avut loc la summitul din Geneva din iunie 2021. Ulterior, liderul de la Casa Albă și cel de la Kremlin au discutat în decembrie 2021, în cadrul unei videoconferințe. La acea vreme, Biden și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea de forțe ale Rusiei la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Adjunctul lui Lavrov: Un conflict direct cu SUA și NATO nu este în interesul Rusiei

Un conflict direct cu Statele Unite şi NATO nu este în interesul Rusiei, însă Moscova va răspunde la implicarea în creştere a Occidentului în conflictul ucrainean, a declarat marţi adjuctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenția rusă RIA, preluată de Reuters.

''Avertizăm şi sperăm că ei realizează pericolul escaladării necontrolate în Washington şi în alte capitale occidentale'', a afirmat Riabkov.

Ucraina a anunţat luni că trebuie să-şi consolideze apărarea aeriană, în urma bombardamentelor masive cu rachete lansat de armata rusă asupra unor ţinte din Kiev şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir, conform Agerpres.

Sprijinirea Ucrainei, printre principalele subiecte la summitul G7

Preşedintele Joe Biden a promis că Statele Unite vor livra sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a declarat la 27 septembrie că va începe să furnizeze sistemul naţional de rachete sol-aer avansate în următoarele două luni.

Biden şi ceilalţi lideri din G7 (principalele state industrializate ale lumii) vor avea marţi o videoconferinţă pentru a discuta despre angajamentul lor în sprijinul Ucrainei.

Bilanțul victimelor după bombardamentul Rusiei în Ucraina: cel puțin 19 morți și peste 100 de răniți


Cel puţin 19 oameni au murit şi 105 au fost răniţi în bombardamentele ruse de luni asupra mai multor oraşe ucrainene, potrivit celui mai recent bilanţ făcut public de serviciile de urgenţă ucrainene.

Nu mai puţin de 301 de localităţi în regiunile Kiev, Liov, Sumî, Ternopil şi Hmelniţki nu au curent electric. În schimb, în întreaga regiune Liov a fost restabilită alimentarea cu curent electric, care fusese întreruptă complet după atacurile de luni. Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă a pus în funcţiune 22 de centrale electrice pentru a garanta alimentarea cu electricitate, din care 15 centrale deservesc centrele de sănătate din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Cernigău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE