Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice pot fi combătute cu energia solară. Care este aportul panourilor fotovolatice

2022 a fost anul în care energia solară a văzut cea mai mare dezvoltare de capacitate energetică la nivel global. Și România se află într-o creștere constantă conform specialiștilor. Energia fotovoltaică este o sursă regenerabilă prin care ne-am putea reduce dependența de combustibili fosili. Mai mult ar putea fi o opțiune în lupta cu schimbările climatice. 

 Experții atrag atenția că energia solară este viitorul, asta în contextul creșterii prețului energiei și al efectelor cauzate de schimbările climatice. România a făcut progrese în ultimii ani. Țara noastră are momentan peste 40.000 de prosumatori.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Ei produc practic mai mult decât un reactor de la Cernavodă. Ponderea prosumatorilor în producția națională, în funcție de momentul zilei, poate fi în jur de 900 de megawați. Dacă îi adaugam pe cei de la Casa Verde care sunt peste 90.000 care aproape dublează suma asta, într-un an, un an și jumătate o sa avem 1.500 mw în sistem de la prosumatori.” 

Mădălina Nechifor, expert energie: Am crescut la 1,2 tw, deci o creștere față de ultimul an, care și 2022 a fost un an foarte bun. Apar noi parcuri fotovoltaice. Românii sunt mari entuziaști ai energiei fotovoltaice. Undeva la nouă din zece români își doresc un parc fotovoltaic în apropierea locuinței lor.”

Dan Chiper are panouri fotovoltaice de aproape trei ani. Le-a instalat pe banii proprii, fără subvenții de la stat.

Dan Chiper, prosumator: ”Schimbarea a venit să spunem și din dorința de a ajuta mediul înconjurător, al doilea motiv ar fi de a scădea costul la energia electrică și în al treilea rând pentru confortul meu propriu și personal. Beneficiul cel mai important este că la un moment dat acea energie pe care o produce se va întoarce către tine pe timpul iernii și te va ajuta să reduci destul de mult factura.”

Energia solară este o sursă regenerabilă. Adică nu emite gaze cu efect de seră atunci când este folosită pentru a produce electricitate. Mai mult, astfel putem reduce dependența de combustibilii fosili care poluează atmosfera.

Mădălina Nechifor, expert energie: ”Din punct de vedere al climatologiei clar este o variantă foarte bună alături de energie eoliană și cea maritimă. Însă este mult mai ușor accesibilă pentru toată lumea. Avem și subvenții de la stat. Într-adevăr încă nu ne ajută cum ajută alți europeni, nu sunt la același nivel, dar este cea mai ușor accesibilă de oricine.” 

Un hectar de teren echipat cu panouri solare poate genera în jur de 1.250 de megawați într-un an. Asta înseamnă că dacă am echipa doar un sfert de procent din terenurile nepopulate din România cu sisteme fotovoltaice, toate gospodăriile ar putea fi alimentate cu energie solară.

În momentul de față, doar aproximativ 14% din totalul de energie produs în Românie provine din sistemul fotovoltaic. De exemplu Bulgaria a generat în această săptămână pentru prima dată mai multă energie solară decât centrala nucleară de la Kozlodui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE