Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școli independente energetic, în Constanța. Panourile solare asigură curentul electric, apă cadă și căldura

Facturile pentru energia din această iarnă nu mai sunt o problemă în câteva școli și licee din județul Constanța. Mare parte a consumului a fost preluată de panourile solare. În unele cazuri, panourile furnizează energia atât pentru producerea curentului electric, cât și pentru apă caldă și căldură. Din păcate însă, pașii către independența energetică a școlilor sunt încă mici înainte de cea mai scumpă iarnă din istoria recentă.

Un liceu din Năvodari a fost reabilitat din temelii pentru eficientizarea energetică a clădirii. 10 milioane de lei a costat investiția derulată de primărie cu fonduri europene. Pereții au fost termoizolați, ușile și ferestrele înlocuite, iar pe acoperiș au fost montate 70 de panouri solare și fotovoltaice care asigură în acest moment peste 40% din necesarul de energie.

Roxana Filip, directoarea liceului „Lazăr Edeleanu Năvodari”: „Au fost montate panouri fotovoltaice și panouri solare atât pe cele 3 corpuri de clădire ale liceului nostru cât și pe sala de sport. Acestea asigură o optimizare a facuturilor electrice, a consumului energetic și bineînțeles că facilitează și sistemul de apă caldă pe care anterior, liceul nostru nu l-a avut.”

Panourile fotovoltaice asigură jumătate din consumul unei școli

Tot în Năvodari, o școală gimnazială are de acum 8 panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, fiecare a câte 5 kilowați. Sistemul produce jumătate din necesarul de energie al clădirii.

Elena Calcan, purtător de cuvânt Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari: „Contează foarte mult și faptul că financiar vom reuși să recuperăm o parte din banii de factură și da, având în vedere noile costuri cu electricitatea înseamnă un mare ajutor pentru școală.”

Conducerea unității de învățământ vrea să adauge și alte panouri solare celor deja existente, pentru ca școala să devină independentă 100% din punct de vedere energetic.

Și la acest liceu din Constanța, iarna va fi mai ieftină. Tot cu fonduri europene, aproximativ două milioane de euro, autoritățile locale au făcut lucrări ample pentru reducerea risipei și energie verde.

Consumul de energrie, spre zero

Doi ani de zile a durat implementarea acestui proiect pentru creșterea eficienței energetice în acest șiceu. Pe lângă schimbarea geamurilor și anveloparea totală a clădirii au fost montate și peste 270 de panouri solare.

200 de panouri solare au fost montate pentru sistemul de apă caldă și calorifere. Și alte 72 de panouri pentru producerea energiei electrice.

Eduard Dragu, administrator liceu: „80% din acoperișul liceului are montate panouri fotovoltaice și solare.”

Consumul de energie de la rețeua publică va fi redus cu 63%. Anul trecut, aproapte toate fondurile școlii s-au dus pe facturile la utilități.

Cristina Anghel, directoarea liceului Ovidius Constanța: „Vom avea o autonomie să nu-I spunem independență energetică, dar autonomia este asigurată.”

Modelul este urmat și de alte școli și licee din județul Constanța. Însă cele mai multe dintre instituțiile de învățământ nu au șansa reabilitărilor și nici a investițiilor energetice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE