Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grădinița „verde”, soluția viitorului. Facturile la energie electrică vor fi cu cel puțin 40% mai mici

Facturi mai mici cu cel puțin 40% la energie electrică la o grădiniță ”verde” din Brașov. Unitatea de învățământ a fost eficientizată energetic anul trecut prin instalarea unor panouri solare, iar curentul generat și nefolosit intră în rețeaua națională de energie. Municipalitatea brașoveană vrea acum să modernizeze și alte instituții, după ce iarna trecută a plătit facturi chiar și de patru ori mai mari la curent.

„Pe acoperișul acestei grădinițe au fost montate nu mai puțin de 16 panouri solare care au ajutat această unitate de învățământ să reducă factura la energie electrică, pe timpul verii, cu cel puțin 40%”, transmite Alexandru Ichim – jurnalist Euronews.

Rodica Albu - director Grădinița nr. 34 Brașov: Este un privilegiu că am beneficiat de lucrul acesta și ne-am dori o creștere a numărului, pentru că probabil randamentul ar fi și mai mare, dar da, chiar vorbeam și cu doamna contabilă, comparând facturile de anul trecut, cu facturile de anul acesta, este vizibil o reducere a costurilor. Pe timp de iarnă, reducerea a fost de doar un 20%, probabil datorită condițiilor meteo, dar da, și acel 20% este extrem de important.

Sorin Toarcea – purtător de cuvânt Primăria Brașov: În luna noiembrie vom face evaluarea de un an și vom vedea cât de eficientă este o astfel de investiție. Cu siguranță, municipalitatea se gândește și va investi în perioada următoare în soluții alternative, atât din cauza costurilor din ce în ce mai mari pe care municipalitatea trebuie să le suporte pentru facturile la energie. Iarna trecută au venit facturi de trei, patru ori mai mari la unitățile de învățământ.

Investiția de la Grădinița 34 din Brașov a fost de 32.000 de lei, iar un astfel de sistem de panouri fotovoltaice instalat poate produce aproximativ 6,6 Megawați / oră anual.

Moise Martin - președinte Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile: Și o unitate de învățământ sau o unitate deținută de administrația publică locală poate deveni prosumator. Prosumator înseamnă că la fața locului produce energie, iar în momentele în care produce mai mult decât consumă instantaneu poate și injecta energie în rețea.

Așa s-a întâmplat în 2020, când Școala nr. 11 din Buzău a devenit prima școală verde din România. 7% din energia produsă cu panouri fotovoltaice a intrat în rețeaua națională de energie.

Constantin Toma – primarul Municipiului Buzău: Am debranșat toate școlile și am montat sisteme moderne de încălzire tot pe gaz sau, avem prima școală și vreau să extindem la toate școlile, furnizăm inclusiv rețelei naționale cu 7% mai mult decât am consumat, la prima școală verde din România făcută la Buzău, Școala 11, încălzirea este pe bază de pompe de căldură, folosind energia electrică pe care o producem pe panouri fotovoltaice.

La ora actuală, pe piața din România, costurile pentru montarea unor panouri fotovoltaice se ridică la 1.000 de euro pentru un kilowatt oră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE