Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții alternative pentru încălzire. Greenpeace: În România sunt peste 20.000 de prosumatori

Peste 20 de mii de români și-au montat deja instalații de încălzire alternativă ca să evite facturile uriașe pentru încălzire, potrivit celor mai noi date GreenPeace, confirmate și de ministrul Energiei.  Sunt așa-numiții prosumatori care dețin instalații de producere a curentului electric. Vorbim și de persoane fizice, dar și de firme, care livrează în rețea energia care le rămâne în plus. În plină criză energetică, tot mai mulți români se îndreaptă spre astfel de soluții.

Ce economie se face la factură cu un asemenea sistem?

În timpul verii, când soarele este puternic, factura este zero la aceste case cu sisteme alternative de încălzire. Prețurile din ce în ce mai mari la energie au determinat din ce în ce mai mulți români să ceară fonduri prin programul Casa verde fotovoltaice. 45.000 de dosare sunt în analiza Administrației Fondului pentru Mediu, iar ministrul Mediului estimează că în următoarele luni va fi un ritm de 10.000 de dosare aprobate în fiecare lună.

Sunt, însă, mulți români care nu sunt dispuși să aștepte și se îndreaptă spre soluții pe care le plătesc chiar ei.

Ce spun prosumatorii?

Dan Chiper este prosumator și de trei luni are instalate panouri fotovoltaice pe casă.

„Am ajuns prosumator din dorința de a reduce costurile și datorită trendului. Suntem în 2022 și trebuie să evoluăm. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești o firmă specializată care să monteze astfel de sisteme. Firma se ocupă de tot, măsoară, montează pe acoperiș totul. Dosarul de prosumator este făcut tot de ei, contra unui cost modic. După 30 de zile se ia legătura cu firma de distribuție care transportă curentul care schimbă contorul, iar din momentul acela poți fi numit, oarecum, prosumator. După ce se schimbă contorul, trebuie trimis către firma furnizoare de energie acel contract. Durează 60-90 de zile. Așa devii deținătorul unui sistem fotovoltaic prosumator”, a spus Dan Chiper.

Cât consum de energie este în această perioadă

„Consumul fizic al casei în această perioadă, raportat la cost, este 0. În acest moment produc undeva la șase kilowați pe care îi dau în rețea. Undeva la 5,5 pleacă în rețea și se vor întoarce iarna”, a adăugat Dan Chiper.

La nivelul Uniunii Europene 17%, din energia produsă local este din surse regenerabile. Cea mai mare parte a energiei rămâne cea obținută din produse petroliere.

„Administrația Fondului de Mediu a birocratizat prea mult. AFM evaluează aceste aplicații și aici este problema mare. Durează destul de mult ca AFM să facă acest lucru. Au fost mari probleme cu această aplicație informatică. Zeci de mii de oameni, care au fost respinși pe nedrept”, spune Marian Mândru, reprezentant Greenpeace România.

O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, simplificată, va fi lansată în toamna acestui an, a anunțat președintele AFM. Autoritățile promit că vor accelera ritmul de evaluare a dosarelor deja depuse.

„Vă pot spune că a crescut numărul de prosumeri de la câteva sute, câti erau la sfârșitul anului trecut, în momentul în care legea a intrat în vigoare, la câteva zeci de mii, în acest moment, și este o creștere într-un rtim accelerat și puteti vedea că practic inclusiv construcții noi care se fac în momentul de față se fac luând în calcul că este necesară montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor, IMM-urilor, clădirilor de producție, în așa fel încât să reducem costurile cu energia, atât a cetatenilor, cât și a industriei”, a transmis Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Deocamdată, cei care locuiesc la bloc nu pot lua fonduri pentru panouri fotovoltaice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE