Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a reușit o comună din Iași să obțină independența energetică

Tot mai mulți români vor independență energetică. Aproximativ patru mii de dosare au fost admise, în total, pentru Programul Casa Verde Fotovoltaică.

Iașul este în topul județelor cu cele mai multe dosare depuse în acest program, în cadrul căruia beneficiarii primesc până la 20 de mii de lei nerambursabili. Și instituțiile publice, dar și spațiile comerciale din România ar trebuie să aibă montate pe clădiri panouri solare. Aceasta fiind una dintre recomandările Comisiei Europene pentru reducerea consumului de energie și a poluării.

Independență, costuri mai mici, poluare zero. Asta și-au dorit și acum opt ani autoritățile din comuna Miroslava.

Cum au reușit să atingă obiectivul?

Au depus un proiect pentru parc fotovoltaic și au primit bani de la Uniunea Europeană. Peste 21 de milioane de lei s-au investit și astfel Miroslava a devenit prima comună care a produs energie electrică pentru sistemul național.

Pe o suprafață de cinci hetare sunt amplasate 97 de trakere. Un sigur traker are 44 de panouri și putere de 12 kw. Asta înseamnă energie consumată de patru locuințe. Puterea instalată pentru întreg parcul este de 1MWh.

”Este un câștig, am fost avantajați din punctul ăsta de vedere, mai ales că la parcul respectiv primăria nu a cheltuit nici un ban”, a declarat Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Energie în toată România

Curentul de aici ajunge în toată țara. Într-un an de zile, centrala produce în jur de 1.600 de MW, plus sau minus zece la sută. 1.600 de MW înmulțit cu 195, cât vindem acum un MW, ajungem undeva în jurul a 300 de mii de lei pe an”, a spus Liviu Niță, inginerul parcului fotovoltaic.

Și alții le urmează exemplu. Numai din județul Iași, pentru sesiunea din acest an, au fost depuse 1.281 de dosare în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Un program prin care beneficiarii obțin până la 20 de mii de lei nerambursabili.

”Se poate produce apă caldă, fără costuri. La ora actuală, dacă se produce mai multă energie decât se consumă, am voie să o consum după aia într-un an de zile. Deci eu produc vara, acum, când produc mai mult și o consum la toamnă, în iarnă, când producția este mică. Aici producem 1600 de MW cu poluare zero, noxe zero”, a completat inginerul Liviu Niță.

Acum, autoritățile locale vor să amplaseze panouri pe mai multe clădiri din comună.

”Parcul respectiv va fi îmbunătățit, încercăm să îl ducem până în cinci și opt MW. Există soluții tehnice, s-a discutat îmbunătățirea parcului industrial pe care o vom face, cel mai probabil, până la sfârșitul anului 2022”, a adăugat Dan Niță, primarul comunei Miroslava, județul Iași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE