Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investiție de peste 100 de milioane de lei: Cămin studențesc cu panouri solare și facilități pentru persoanele cu dizabilități

Cămin studențesc cu panouri solare și facilități pentru persoanele cu dizabilități, o investiție de peste 100 de milioane de lei, care va oferi noi spații de cazare pentru studenți din întreaga țară. Este următorul proiect al Universității Politehnica București și va fi realizat în următoarele 15 luni cu fonduri obținute printr-un program al Ministerului Dezvoltării.

Noul cămin studențesc va asigura 700 de spații de cazare în 350 de camere

Noul cămin studențesc va asigura 700 de spații de cazare în 350 de camere. El va avea și săli de lectură, bucătării, săli de mese și chiar o parcare subterană.

Toate acestea într-o clădire verde dotată cu panouri solare și fațade eficiente energetic.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB: „Trebuie să gândim proiecte încă din faza de proiect, clădiri care să fie eficiente energetic. De asemenea, am decis ca și persoanele cu dizabilități să aibă regim special, să fie tratate pozitiv, cu o discriminare pozitivă, tocmai pentru că, din nefericire, puțini dintre ei vin către universitățile tehnice. Pentru că e greu să urmeze o universitate tehnică, au acces mai greu. Au laboratoare mai grele și trebuie să le oferim condiții speciale. Și aceste locuri fac parte dintr- campanie mai amplă. Ne dorim să atragem cât mai multe femei și avem 40 la sută fete în universitate. Ne dorim să atragem persoane din toate grupurile dezavantajate, inclusiv persoane cu dizabilități.”

Universitatea Politehnica are 33.000 de studenți, iar trei sferturi dintre ei sunt din provincie.

Construcția de cămine studențești va continua și în alte universități din țară

Printr-un program al Ministerului Dezvoltării, construcția de cămine studențești va continua și în alte universități din țară.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării: „Celelalte 14 astfel de contracte sunt în diferite faze de execuție. Unul dintre ele s-a finalizat la Arad. Toate acestea însumează peste 4.100 de locuri, de spații de cazare în plus care se vor crea în perioada următoare. si avem in faza avansată încă 5 construcții de acest gen.”

În total, statul investește peste 1,2 miliarde de lei pentru construcția a 20 de cămine studențești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE