Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Tot mai multe hoteluri și pensiuni își alimentează afacerile cu energie de la soare, în condițiile în care, în ultimul an, facturile aproape s-au dublat și asta s-a văzut în nota de plată pentru turiști. Dacă unii proprietari au făcut credite în bancă, alții au aplicat la programele cu fonduri nerambursabile implementate de stat.

La acest hotel cu 34 de camere din Eforie Nord, 70% din consumul de energie din această vară a fost asigurat de cele 140 de panouri fotovoltaice montate în curte. Proprietarul a luat decizia să le instaleze după ce anul trecut, factura la energie a ajuns la aproape 100 de mii de lei. 50 de mii de euro a costat investiția din fonduri proprii, pe care acesta speră să o recupereze în cel mult trei ani.

Gelu Tulea: Nu există termen de comparație între ce a fost anul trecut, 0,68 am plătit kilowattul, vă dați seama că acum aș fi plătit dublu. Am preferat să plătesc ratele la credit, rămânând cu panourile fotovoltaice, așa dacă plăteam curentul nu rămâneam cu nimic și riscam poate și falimentul.

În cele trei luni de vară când toate camerele au fost ocupate s-au consumat 36 de mii de kilowați. Pe lângă becuri, aparate de aer condiționat, frigidere și alte dispozitive electrocasnice, terasa, piscina și iazul cu pești de afară au fost alimentate cu energie de la soare.

Tot la reducerea costurilor s-a gândit și proprietarul acestei pensiuni. Prin programul Casa Verde, proprietarul și-a montat panouri fotovoltaice pe acoperiș, iar instalația îi asigură necesarul pentru cele 10 camere.

George Lică – proprietar pensiune: Ele sunt legate între ele și merg într-un invertor, sunt curate, că doar ce a plouat azi noapte, însă, periodic le șterg de praf ca să aibă cât mai multă eficiență. Cu siguranță se diminuează costurile, asta e clar, pot să spun că este un randament de cel puțin 50% și este un mare câștig.

În Mamaia hotelieri au făcut investiții pentru a-și reduce cheltuielile cu utilitățile

În acest hotel de 3 stele cu 200 de camere, cele două piscine exterioare sunt încălzite tot cu ajutorul panourilor solare.

Iulia Bălău – administrator hotel: Ne gândim serios pe viitor să montăm panouri solare și pe hotel pentru a reduce consumul energiei și a se vedea acest lucru și în factură.

Zeci de hoteluri de pe întreg litoralul au obținut deja finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice.

Anca Nedea – directorul Organizației Patronale Mamaia: Sperăm să avem norocul ca cel târziu în luna martie să fim cu toții cu proiectele implementate cu efecte pozitive vizibile asupra facturilor și costurilor pe care le reclamă operarea afacerii. Anul trecut, 70-80 de mii de euro pe an. Este foarte mult.

În stațiunile de pe litoral sunt aproape 300 de hoteluri cu un total de peste 150 de mii de locuri de cazare, la care se adaugă sute de pensiuni și apartamente de vacanță. Mai puțin de 10 % dintre acestea folosesc în acest moment energie verde.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE