Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Euronews

Clădirile inteligente si economice fac parte din viața noastră, nu vorbim despre viitor. În timp ce toată lumea cere eficiență energetică, în jurul nostru se construiește sustenabil, apar construcții care nu poluează, economisesc energie și apă și chiar recuperează energie.

Un sistem de iluminare smart este unul dintre factorii care contribuie la diminuarea consumului de energie. Această clădire, de birouri, de 20.000 de m2, aplică cele mai inteligente masuri pentru optimizarea consumului de utilități. Monitorizarea sistemelor și analiza datelor este un alt factor important atunci când este vorba despre energie.

„Urmărim în timp real consumul de energie electrică, pe intervalul orar, 24 de ore, și avem și datele cu o zi înainte să putem compara ce s-a întâmplat azi cu ziua de dinainte și apoi vedem variația de consum pe cele 24 de ore”, a explicat Andrei Ivan.

Reducerea consumului energetic trebuie să devină un scop pentru fiecare dintre noi, transmit guvernanții. Soluții inteligente exista, o demonstrează chiar studentii de la Universitatea Politehnica. Spatiu de laborator le serveste o casa inteligenta, unde au implementat deja diverse sisteme de ultima generatie.

Eduard Pătru, student, electrician: „Pe terasă noi avem implementat panouri foto-voltaice semitransparente. Este o soluție inteligentă, practic nu te plouă, nu te ninge, dar produci curent, față de un acoperiș tradițional din tablă sau din plexiglas sau din țiglă pentru terasa casei este o soluție mult mai bună, având ca avantaj permiterea treceii luminii prin aceasta. Practic, să ne iluminăm terasa și să primim lumină naturală prin ferestre.”

Electrocasnicele vechi consumă mai mult

Iar dacă nu aveți posibilitatea de a locui sau lucra într-un spațiu cu energie verde, specialiștii recomandă să fiți atentila electrocasnicile pe care le utilizati. Vechimea se reflectă și in consumul de energie electrică. Noile generatii de aparate asigura consumul redus.

Eduard Pătru, student, electrician: „Cel mai popular electrocasnic pe care toți românii îl au în casă este frigiderul. Frigiderele moderne au un motor mult mai eficient energetic, dar totodată aici se adaugă și o termoizolare a pereților frigiderului mult mai performantă față de frigiderele vechi. Densitatea acestei termoizolații este mult mai ridicată.”

Dacă nu aveți acces la aparate inteligente, experții în energie recomandă schimbarea becurilor clasice cu cele led, dar și izolarea întregii case. Toate acestea vor face diferenta in sumele pe care le veti avea de plătit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE