Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă descoperire științifică ne-a adus cu un pas mai aproape de a folosi energia solară pentru a alimenta dispozitivele, potrivit euronews.com.

În 2017, oamenii de știință de la o universitate suedeză au creat un sistem energetic care face posibilă captarea și stocarea energiei solare timp de până la 18 ani, eliberând-o sub formă de căldură atunci când este necesar.

Sistemul poate produce energie electrică prin conectarea acestuia la un generator termoelectric.

Conceptul dezvoltat la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Gothenberg ar putea deschide calea pentru electronicele cu autoîncărcare care utilizează energia solară stocată.

”Acesta este un mod nou de a genera electricitate din energia solară. Înseamnă că putem folosi energia solară pentru a produce electricitate indiferent de vreme, ora din zi, anotimp sau zona geografică. Sunt foarte încântat de această lucrare”, a explicat liderul cercetării Kasper Moth-Poulsen, profesor la Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică de la Chalmers.

Cum poate fi stocată energia solară?

Energia solară este o energie regenerabilă variabilă, deoarece, în cea mai mare parte, funcționează doar când soarele este pe cer, dar tehnologia pentru combaterea acestui defect mult discutat este deja dezvoltată într-un ritm rapid.

Panourile solare au fost fabricate din deșeuri care absorb lumina UV chiar și în zilele înnorate. Mai mult, au fost create și „panouri solare de noapte”, care funcționează chiar și odată ce soarele a apus.

Stocarea pe termen lung a energiei pe care o generează este o altă problemă. Sistemul de energie solară creat la Chalmers în 2017 este cunoscut sub numele de „MOST”.

Tehnologia se bazează pe o moleculă concepută din carbon, hidrogen și azot care își schimbă forma atunci când intră în contact cu lumina soarelui. Se transformă într-un „izomer bogat în energie” - o moleculă formată din aceiași atomi, dar aranjați împreună într-un mod diferit. Un catalizator eliberează energia economisită sub formă de căldură în timp ce readuce molecula la forma sa inițială, gata pentru a fi utilizată din nou. De-a lungul anilor, cercetătorii au rafinat sistemul până la punctul în care acum este posibil să stocați energia pentru o perioadă de 18 ani.

Un cip „ultra-subțire” transformă energia solară stocată în electricitate

Cercetătorii suedezi au trimis molecula încărcată cu energie solară colegilor de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai. Acolo, energia a fost eliberată și transformată în electricitate, folosind generatorul pe care l-au dezvoltat.

 ”Generatorul este un cip ultra-subțire care ar putea fi integrat în electronice precum căști, ceasuri inteligente și telefoane. Până acum, am generat doar cantități mici de electricitate, dar noile rezultate arată că acest concept chiar funcționează. Pare foarte promițător”, a spus cercetătorul Zhihang Wang de la Universitatea de Tehnologie Chalmers.

Dispozitivul ar putea înlocui bateriile, perfecționând modul în care folosim energia soarelui.

Frumusețea acestui sistem închis, circular, este că funcționează fără a provoca emisii de CO2.

Cel mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) arată foarte clar că trebuie să intensificăm folosirea surselor regenerabile și să renunțăm la combustibilii fosili mult, mult mai repede pentru a ne asigura un viitor climatic sigur.

Totuși, oamenii de știință avertizează că va fi nevoie de timp pentru ca tehnologia să devină integrată în viața noastră.

”Împreună cu diferitele grupuri de cercetare incluse în proiect lucrăm acum la eficientizarea sistemului. Cantitatea de electricitate sau căldură pe care o poate extrage trebuie crescută”, a mai spus Moth-Poulsen.

El a adăugat că, deși sistemul se bazează pe materiale simple, trebuie să fie adaptat, astfel încât să fie rentabil de produs înainte de a fi lansat pe scară largă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE