Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Panouri solare pe acoperișul blocului, tehnologia prin care facturile la electricitate ar putea fi reduse la jumătate

Un sistem de panouri solare la care sunt conectate toate apartamentele a fost instalat în premieră pe acoperișul unui bloc din Cardiff, capitala Țării Galilor. Astfel, locatarii pot reduce cu 50% facturile la electricitate datorită noii tehnologii care poate genera până la până la 75% din necesarul de energie electrică al fiecărui apartament, relatează Euronews.com.

Specialiștii producătorului australian Allume Energy susțin că „SolShare” este singura tehnologie care permite ca energia produsă de panourile fotovoltaice instalate pe acoperiș să alimenteze mai multe apartamente din același bloc.

„Într-o perioadă în care costurile sunt într-o continuă creștere, îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor ne va ajuta să facem față urgenței climatice, dar va veni și în sprijinul familiilor pentru a depăși criza costului vieții”, a declarat ministrul galez pentru Schimbări Climatice, Julie James.

Guvernul Țării Galilor a finanțat proiectul de pionierat, alături de proprietarul de locuințe sociale Wales & West Housing, în cadrul unui program național de modernizare.

Julie James l-a catalogat drept un „un proiect interesant, primul de acest tip pentru Țara Galilor și exact tipul de gândire pe care trebuie să îl vedem în domeniul locuințelor", în contextul în care țara are ca obiectiv diminuarea emisiilor de dioxid carbon până în 2050.

Potrivit sursei citate, blocurile din toată Europa ar putea fi dotate cu această tehnologie. Reprezentanții companiei Allume Energy au evidențiat că 300 de milioane de europeni locuiesc în blocuri cu înălțime mică și medie, care au spațiu pe acoperiș unde ar putea fi instalate panouri solare.

Aproape 1,2 milioane de locuințe sunt dotate cu panouri solare în Marea Britanie

Tehnologia solară a devenit tot mai populară în ultima perioadă. Aproape 1,2 milioane de locuințe din Marea Britanie au instalate panouri fotovoltaice. Tehnologia solară nu este însă deocamdată suficient de dezvoltată pentru ca această sursă de energie „verde” să fie accesibilă tuturor.

Directorul general al companiei Allume Energy pentru Europa, Jack Taylor, și-a exprimat speranța că proiectul din Țara Galilor ar putea fi „un model pentru Guvernele și administratorii locuințelor sociale din Marea Britanie”

Blocul ce a fost dotat cu panourile fotovoltaice are 24 de apartamente, așa că, fără o modalitate de conectare a acestora, dezvoltatorii ar fi trebuit să instaleze 24 de seturi separate de panouri solare, invertoare și baterii. Pe lângă banii scutiți pentru că nu au mai fost cumpărate echipamente, experții spun că sistemul SolShare a sporit folosirea energiei solare cu peste 25 %. Noul sistem este potrivit atât proiectele de modernizare a unor clădiri, cât și pentru construcțiile noi, deoarece nu necesită nicio modificare a infrastructurii de alimentare și de contorizare existente.

Avantajele panourilor solare instalate pe acoperișul blocului

Potrivit specialiștilor, sistemul fotovoltaic instalat pe acoperiș are capacitatea de a genera între 55 și 75% din necesarul de energie electrică a fiecărui apartament.

Pe baza consumului mediu de 18.000 kWH până la 2.400 kWh pentru o garsonieră, Allume Energy estimează că facturile la electricitate s-ar putea reduce cu aproape 50%.

Energia solară în Europa a crescut cu aproape 50% în 2022, arată un nou raport al grupului industrial SolarPower Europe, potrivit Euronews.

Țările din UE au înregistrat anul acesta o cantitate record de 41,4 GW de energie solară - suficientă pentru a alimenta echivalentul a 12,4 milioane de locuințe. Aceasta reprezintă o creștere de 47% față de cei 28,1 GW din 2021.

Germania a obținut mai multă energie solară decât orice altă țară din blocul comunitar, adăugând aproape 8 GW în 2022. Țara este pe primul loc de la începutul anilor 2000, dar a înregistrat un impuls important în ultimul an, deoarece prețurile ridicate la energie au făcut din sursa de energie regenerabilă o soluție rentabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE