Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lungul drum al prosumatorului până la câștig. Românii care își produc singuri energia decontează după doi ani ce livrează în rețea

Până să devină prosumatori cu acte în regulă, adică să-și producă singuri energia necesară, proprietarii de panouri fotovoltaice ajung să livreze electricitate în rețea de sute de lei fără să fie compensați. Situația poate dura și câteva luni pentru că procesul de obținere a certificatului de prosumator e unul anevoios. Din luna aprilie, legea stabilește un termen de 30 de zile pentru eliberarea acestui certificat, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei nu a dat încă nicio amendă.

Procesul este unul de durată în majoritatea cazurilor

Octav și-a montat panouri fotovoltaice pe casa din Balotești la începutul anului. Nu a devenit prosumator decât două luni mai târziu. Întâi a trebuit să aștepte contorul bidirecțional fără de care nu se poate injecta surplusul de curent în rețea. După montarea acestuia, a livrat electricitatea în rețea câteva săptămâni, dar nu a fost plătit. ”Pentru că a existat acea întârziere a certificatului de prosumator, 1.000 de mwh a fost oferit cadou pentru energia verde a țării. Am făcut cadou în rețea, am făcut cadou curent de 1.548 de RON.”

După instalarea contorului, e nevoie ca distribuitorul de curent electric din zonă să proceseze toate actele proprietarului de panouri fotovoltaice pentru ca acesta să devină prosumator. Procesul este unul de durată în majoritatea cazurilor.

”Am solicitat în prima fază online și s-a întârziat foarte mult cu răspunsul la certificatul de prosumator, după care am făcut o solicitare telefonică la care s-a răspuns extrem de repede. Așteptarea la varianta online a fost aproape trei săptămâni, o lună.” a povestit Octav pentru Euronews România

Creşterea exponenţială a numărului de clienți casnici sau companii care vor să îşi producă pe cont propriu energia electrică a pus presiune pe companiile de distribuţie. Acestea vând energie electrică la preț plafonat și susțin că nu le rămân bani pentru investiții în modernizarea reţelelor pentru integrarea prosumatorilor, transmite unul dintre marii distribuitori într-un comunicat de presă. În primele patru luni ale anului, numărul prosumatorilor din România a crescut cu 50%, ajungând la puțin peste 63.000.

România va avea în jur de 100.000 de prosumatori, până la sfârșitul anului

Claudiu Butacu, co-fondator Comunitatea Prosumatorilor: ”Partenerii noștri ne-au declarat că, în medie, în trei luni de la depunerea dosarului își pot primi acest aviz. Vin 80.000 de prosumatori noi în următoarele 12-18 luni prin finanțarea AFM, plus alții. Operatorii de distribuție anunță acest tsunami al prosumatorilor .”

Din luna aprilie, legea nu mai permite distribuitorilor să îi lase pe proprietarii panourilor să aștepte mai mult de 30 de zile până la eliberarea certificatului de prosumator. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei nu a dat încă amenzi niciunei companii pentru că nu respectă acest termen.

În acest moment, între 10.000 și 15.000 de proprietari de fotovoltaice așteaptă certificatul de prosumator, estimează Autoritatea. Pe lângă rezolvarea problemelor legate de certificat, Ministerul Energiei și-ar dori ca prosumatorii să primească bani pentru surplusul pe care îl injectează în rețea. Îl primesc acum abia după 24 de luni de la racordare, iar condițiile nu sunt avantajoase.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”Prosumatorii, pentru cantitatea pe care o introduc în sistem, ar trebui sa fie recompensați. Diverse state au diverse modele, în funcție și de cum îi facturează. Suntem într-un dialog cu furnizorii să vedem în ce măsură putem să accelerăm această compensare pentru prosumatori.”

Până la finalul anului, România va avea în jur de 100.000 de prosumatori, adică mici producători de energie electrică care livrează în rețea curentul pe care nu îl consumă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE