Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lungul drum către independența energetică. Doar o treime dintre prosumatorii din România au instalat panouri fotovoltaice cu bani de la stat

Românii care vor să ia fonduri de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice nu au momentan niciun program funcțional. Ministerul Mediului promite de câteva luni că va reforma programul Casa Verde Fotovoltaice, însă fără nicio schimbare, deocamdată. Cei mai mulți dintre proprietarii de panouri fotovoltaice au investit din propriul buzunar, în condițiile în care sistemul informatic a clacat de fiecare dată când s-a lansat o nouă sesiune de finanțare.

Românii care au vrut să își instaleze panouri fotovoltaice au avut în ultimii ani două opțiuni. Au putut lua fonduri prin programul Casa Verde sau și-au instalat sistemul de fotovoltaice prin forțele proprii. Două treimi din prosumatori au decis să nu aștepte fondurile de la stat, în situația în care programul Casa Verde a avut mari probleme de funcționare.

La prima sesiune de finanțare, cea din 2019, din peste 20.000 de aplicanţi înscriși, jumătate nu au mai primit finanţarea. Vina a fost a Administrației Fondului de Mediu. Aplicaţia informatică a fost atunci suspendată două luni, din cauza unor suspiciuni de fraudă, care până la urmă s-au dovedit a fi nefondate. Deşi instituţia a promis celor care s-au înscris că nu vor fi probleme, din cauza întreruperii, acest lucru nu s-a respectat: oamenii au fost respinşi pe motiv că le expiraseră documentele. Mulţi au dat în judecată statul şi au câştigat.

Și la cea de-a doua sesiune, cea din 2021, sistemul de aplicații a picat în primele ore de înscriere în program, iar mulți au ratat înscrierea. Octav este unul dintre ei. Până la urmă, a fost nevoit să plătească singur panourile fotovoltaice de pe casa din Balotești, de la marginea Capitalei.

Octav, proprietar panouri fotovoltaice: „Dosarul nostru era complet, însă instalatorul autorizat la care am apelat noi deja închisese listele și urma să așteptăm o nouă sesiune ce se presupune că ar fi trebuit deschisă undeva în anul 2022. Acum, când am montat pe banii noștri am plătit cu 1.200 de euro mai mult decât ar fi fost anul trecut, dacă depuneam dosarul.”

Au fost, totuși, aproape 45.000 de oameni care au reușit să depună actele în sesiunea de finanțare din 2021, dar au fost nevoiți să aștepte un an întreg, până când dosarul lor a fost verificat. Administrația Fondului de Mediu anunța la final de decembrie că 39.000 dintre aplicații au fost acceptate. Acest proces lung a creat frustrare, motiv pentru care ministrul Mediului promitea acum 6 luni că va veni cu un program mai ușor de accesat pentru populație și mai ușor de verificat pentru autorități.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului: „Este mai mult decât întârziere, a fost un blocaj. Din păcate, AFM a mers foarte prost în evaluarea acestor dosare. Din cauza lipsei… în limbajul de lemn se spune lipsă de capacitate administrativă. Am pregătit următorul apel de proiecte, mult mai simplu, schimbată filosofia și sper ca săptămânile viitoare să le și putem finaliza.”

După ce și-au instalat sistemul, proprietarii de panouri fotovoltaice trebuie să obțină actele pentru a putea pompa energie în rețea. Trebuie să-și cumpere, de asemenea, și un contor bidirecțional de la furnizorii de energie electrică.

Octav și-a montat panourile fotovoltaice acum câte luni, însă încă așteaptă să cumpere contorul. Fără acesta, nu știe când va putea injecta surplusul de curent electric în rețea.

„Se pare că nu există pe stoc acele contoare bidirecționale. E o criză a stocurilor, importuri greoaie pentru deținătorul rețelei.”

Corina Murafa, expertă în energie regenerabilă: „Știu și eu prosumatori care așteaptă și de 3, 4 luni un răspuns din partea distribuitorului. Cel mai probabil sunt foarte, foarte multe cereri, distribuitorii au capacitate redusă de procesare, au uneori și probleme cu rețelele, cu injecția, în anumite puncte în rețea și, mai mult decât atât, ei se tem, din câte am auzit și eu de această invazie a prosumatorilor, de dezechilibrele pe care le vor provoca în rețea și cumva, pun bețe în roate.”

Jumătate de an mai târziu, cei care și-ar dori să acceseze fonduri de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice nu pot accesa niciun program. În urmă cu câteva săptămâni, ministrul Mediului a venit cu o nouă promisiune, că va descentraliza programul Casa Verde Fotovoltaice, iar primăriile vor fi cele care s-ar ocupa de verificarea dosarelor.

La finalul lunii octombrie a anului trecut, în România erau 30.000 de prosumatori. Alte aproximativ 20.000 de persoane care au panourile fotovoltaice, așteaptă toate actele pentru a putea pompa în rețea, potrivit ANRE. Peste câteva luni, ANRE trebuie să publice o procedură prin care prosumatorii transmit o notificare simplă distribuitorului, iar acesta are la dispoziție 15 zile trebuie să asigure conectare.

Numărul cererilor de instalare a panourilor solare a crescut de cinci ori în primele nouă luni ale anului 2022. Mai mult, un studiu realizat de un mare furnizor de energie electrică arată că aproape jumătate dintre români sunt interesaţi de achiziţia, în următorul an, a unui sistem de panouri fotovoltaice.

Potrivit experților în energie, o centrală cu panouri fotovoltaice poate aduce o reducere a facturii la energie chiar şi cu 90%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE