Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii cu locuințe spațioase caută soluții pentru facturile tot mai mari

Potrivit Ordonanței pentru plafonarea prețurilor energiei, adoptată de deputați, orice român care ajunge la un consum de 301 kilowați oră pe lună va plăti curentul electric la prețul maxim al furnizorului, care nu poate depăși 1 leu și 30 de bani. În noile condiții, mulți dintre proprietarii de locuințe spațioase încep să caute soluții verzi pentru a plăti mai puțin.

Costuri mari la energie pentru locuințele spațioase

În ultimii ani, cumpărarea unei case spațioase în afara marilor orașe devenise un trend pe piața imobiliară. O alegere care acum se dovedește a fi costisitoare, pe fondul scumpirii utilităților. Față de acum 4 ani, Daniel Ștefan, proprietarul unei locuințe în Balotești, plătește cu 100 de lei mai mult pentru energie.

”La început, facturile erau undeva la 120-130 de lei și puteau să crească până la 150 de lei în contextul în care țineam aerul condiționat mai mult de jumătate de zi. În ultimele 3-4 luni, am ajuns sa plătim și 200-210 lei. Cel mai mult mi-a venit exact 350 kW acum cateva luni”, spune Daniel Constantin Ștefan.

Cu un consum mai mare de 300 kWh, Daniel va avea un preț plafonat de 1,3 lei kWh pentru energia electrică, potrivit noii ordonanțe adoptate de Camera Deputaților. Presat de costurile mari, caută soluții pentru a reduce consumul, însă este conștient că va avea de așteptat.

Panourile fotovoltaice, o soluție

”Mă gândesc la panouri fotovoltaice pentru viitor. Ăsta este viitorul și asta e cea mai fezabilă opțiune”, mai spune acesta.

Investiția în energia verde este și recomandarea experților, iar consumul redus a devenit primul criteriu de alegere a unei proprietăți imobiliare.

”Majoritatea consumatorilor care achiziționează locuințe în această perioadă caută o casă verde sau o casă eficientă energetic. Dacă avem niște surse alternative din care ne reducem costurile, atunci automat față de o locuință normală pot să scadă costurile lunare chiar și cu 50%”, a explicat Andrei Botiș, expert evaluator în locuințe eficiente energetic..

Pentru cei care locuiesc în apartamente obișnuite, reducerea facturilor nu poate fi făcută decât prin reducerea consumului, pentru a se încadra într-un plafon de preț cât mai mic.

Ce electrocasnice consumă cel mai mult

În prezent, costurile pentru populație sunt plafonate în funcție de consum, pe trei trepte valorice. Până la 100 de kWh, prețul maxim este de 0,68 lei. Între 101 și 255 kWh este de 0,80 lei, de la 256 la 300 de kWh, prețul plafonat este de 1 leu și 30 de bani, iar peste 300 de kWh se facturează întreg consumul la 1,3 lei.

O locuință obișnuită consumă în medie 280 kWh pe lună, potrivit datelor unui furnizor de energie. Pe lista aparatelor cu cel mai mare consum se numără mașina de spălat, fierul de călcat, aspiratorul sau combina frigorifică.

Noua ordonanță nu face însă diferențe între consumatorii casnici și cei industriali, pentru toți se aplică același preț maxim de 1,3 lei pe kWh oră. Sunt și câteva excepții, IMM-urile, Metrorex, societățile de transport public sau bisericile vor plăti cel mult un leu pe kWh pentru 85% din consum, iar restul de 15% din consum va fi facturat cu maximum 1,3 lei.

Deși proiectul Coaliției nemulțumește opoziția, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și devine efectivă după publicarea în Monitorul Oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE