Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluția pentru o factură mai mică la electricitate. Sistemele cu panouri fotovoltaice, una dintre modalitățile de a deveni prosumator

Publicat de: Eduard Popescu

Într-un context economic influențat de creșterile prețurilor din energie și consecințele încălzirii globale, apar tot mai multe alternative pentru încălzirea locuințelor și micșorarea costurilor. Cele mai noi tehnologii din domeniul energiei au fost prezentate zilele acestea la Energy Fest, un eveniment dedicat energiei viitorului, organizat de Universitatea Politehnica din București.

Pompele de căldură, panourile fotovoltaice sau solare și recuperatoarele de căldură sunt doar câteva dintre soluțiile puse la dispoziție pentru cei care vor să-și încălzească apartamentele sau casele cu costuri cât mai mici. În plus, costurile facturilor la energie vor scădea, fără ca sistemul să aibă vreun efect poluant asupra mediului înconjurător.

Persoanele care produc energie electrică devin prosumatori, surplusul fiind livrat în rețeaua națională de distribuție. Oricine poate deveni prosumator, dacă parcurge etapele procesului de racordare.

Virgil Apostol, inginer proiectant: Trebuie să se depună o documentație tehnică, un dosar de utilizare a instalației, după punerea acesteia în funcțiune. Acest dosar se depune la distribuitor, va fi verificat, și după câteva etape, în funcție de dimensiunea instalației, se emite un certificat de racordare, pe care îl depunem la furnizor și se încheie un contract de vânzare-cumpărare.

Numai cei care au obținut certificatul de racordare pot vinde energia produsă

Există, însă, și dezavantaje. Investiția într-un sistem de energie regenerabilă este pe termen lung, sumele cheltuite sunt amortizate după câțiva ani. În plus, producția de energie electrică este influențată de condițiile meteo. Toamna și iarna este mai mică.

Voicu Pop, reprezentant vânzări sisteme fotovoltaice: Problemele sunt cu finanțarea, în general, pentru că se simte în piață o așteptare. Așteptarea pentru fonduri europene, atât pentru societăți, cât și pentru persoane fizice. Pentru o persoană fizică, o casă mică, un sistem de 3 kilowați, pe undeva 30.000 - 31.000 lei, un sistem la cheie.

Andrei Buțu, inginer proiectant: Pe partea de timp de return, avem cam 4-5 ani pentru instalații fotovoltaice de tip on-grid și 6-7 ani pentru instalațiile hibride, deoarece acolo intră și costul bateriilor.

La Energyfest, cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi și sustenabilității, au fost prezentate și alte tehnologii. Printre altele, instalații de reciclare a deșeurilor, turbine eoliene sau stații de tratare a apelor. Soluții recomandate de experți, fără a renunța însă complet la metodele clasice.

Horia Necula, prorector al Universității Politehnica din București: Bineînțeles că le-aș recomanda, dar, dacă vorbim de oamenii de rând, între ghilimele spunem pentru că, considerăm că toată lumea merită același drepturi, dar costurile pentru aceste soluții sunt de obicei mai ridicate.

Evenimentul organizat la Universitatea Politehnica din București a venit și cu provocări pentru elevi. Aceștia au putut propune noi surse de energie sau soluții pentru îmbunătățirea sistemelor convenționale, cum ar fi, de exemplu, senzorul de infraroșu, care activează ușile, astfel încât oamenii să iasă, în cazul în care e un incendiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE