Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluția pentru a scăpa de facturile mari la energie. O casă pasivă consumă doar 10% din energia consumată de o casă normală

Casele pasive sunt una dintre soluțiile propuse de specialiști pentru a scăpa de facturile mari la energie. O astfel de investiție, deși consistentă, ar putea reduce cheltuielile lunare, chiar și cu 90%. Aceasta este doar una dintre cele mai noi tehnologii din domeniul energiei prezentate zilele acestea la Energy Fest. Este un eveniment dedicat energiei viitorului, organizat de Universitatea Politehnica din București.

Confruntați cu prețurile tot mai mari la energie, tot mai mulți români aleg să investească în eficientizarea locuințelor sau chiar în construirea caselor pasive.

Constantin Ionescu, cadru didactic la Facultatea de Energetică a UPB: O casă pasivă este o casă foarte bine proiectată energetic să aibă un consum mic de energie. În cazul unei clădiri, consumul cel mai mare este de energie. O casă pasivă consumă mai puțin de 10% din energia obișnuită consumată de o casă obișnuită. 

Liviu Ionescu, director tehnic Suncharge: Această piață a caselor pasive și a clienților care cer soluții este undeva la 400-600%, față de anii trecuți, din experiența acestui an au văzut că nu se pot baza pe un preț standard și fluctuațiile sunt mari. Volatilitatea e mare și vin către noi pentru soluții de case care au alte costuri în afară de cel de construire.

Constantin Ionescu, cadru didactic la Facultatea de Energetică a UPB: O casă pasivă este cu 20% mai scumpă decât o casă obișnuită. Apoi, echipamentele implică alte costuri. Această investiție se va ameliora în timp.

Există, însă, și soluții de economisire care nu necesită investiții. Sunt la îndemâna tuturor, doar cu puțin efort și atenție.

Virginia Petre, cadru didactic la Facultatea de Energetică a UPB: Printre cele mai simple metode care pot fi adoptate, în momentul acesta, ar fi o utilizare a aparatelor electronice pe care le avem în locuințe. Scoaterea din priză este importantă pentru consum. Încărcătorul  de telefon trebuie scos din priză, dacă nu-l mai folosim. O a doua măsură ar fi utilizarea plitelor electrice. În cazul frigiderului, sunt anumite reguli. El trebuie curățat în spate periodic și trebuie păstrată o distanță de minimum 5-10 cm față de perete, pentru a evita supraîncălzirea. Alimentele calde nu se introduc în frigider, nici ușa frigiderului nu se lasă deschisă pentru foarte mult timp.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE