Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Recuperarea căldurii irosite în UE ar putea acoperi nevoile de apă caldă și încălzire ale blocului comunitar

Căldura irosită de la clădirile din Uniunea Europeană ar fi aproape suficientă pentru a satisface întreaga cerere de energie a blocului comunitar pentru încălzire centrală și apă caldă, potrivit unui nou raport al gigantului danez de inginerie Danfoss.

Într-o perioadă în care continentul se confruntă cu o criză energetică severă, parțial declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, ziarul calculează că excesul de căldură în bloc se ridică la 2.860 TWh pe an.

Dacă este valorificat, ar putea ajuta la evitarea utilizării a aproape 30 de milioane de barili de petrol pe zi (corespunzând de trei ori producția medie a Rusiei în 2021) și a 650 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an (de patru ori mai mult decât a importat UE din Rusia în 2021).

De asemenea, se spune că tehnologia de recuperare a căldurii care poate capta excesul de căldură există deja, inclusiv de la unii dintre cei mai mari emițători, cum ar fi fabricile industriale, instalațiile de canalizare, centrele de date, supermarketurile, stațiile subterane și clădirile comerciale.

Totuși, eficiența acestei captări a căldurii poate varia în funcție de distanță, potrivit Adrian Joyce, secretarul general al Alianței Europene a Companiilor pentru Eficiența Energetică în Clădiri (EuroACE).

”Unul dintre factorii cheie despre ceea ce este de fapt recuperabil este locația geografică a acelui exces de căldură, dacă doriți, unitatea de producție și unde poate fi apoi utilizată pentru utilizare secundară, cum ar fi într-un sistem de termoficare [o rețea de încălzire care acoperă un anumit zona]”, a declarat el pentru Euronews.

Economii potențiale de 67 de miliarde de euro

Raportul vine în momentul în care UE implementează măsuri, prin legislația sa European Green Deal, pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

O parte din aceasta include renovarea clădirilor pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic.

Danfoss susține că această captare a întregii călduri irosite a UE ar ajuta la atingerea acestui obiectiv mai ușor, economisind 67 de miliarde de euro în acest proces.

În prezent, Bruxelles cere statelor membre să pregătească hărți naționale de căldură, care identifică unde există concentrații de căldură în exces, care pot fi apoi recuperate.

Cu toate acestea, nu există o legislație la nivelul UE care să oblige companiile sau proprietarii de clădiri să recupereze căldura care se pierde în aceste zone.

Joyce a declarat pentru Euronews că, chiar dacă ideea de captare obligatorie a căldurii nu este încă luată în considerare, s-ar putea să nu fie un plan atât de prost.

„Captarea obligatorie a excesului de căldură nu este un lucru pe care l-am luat în considerare... dar pălăria persoanei mele cu poliți spune, da, este o idee bună să existe reglementări, astfel încât atunci când există căldură recuperabilă, aceasta să fie ușor recuperabilă și să existe nu există obstacole, obstacole de reglementare sau birocratice în acest sens și ar fi recuperat pentru o utilizare benefică în altă parte”, a spus el.

Raportul Danfoss a constatat că cantitatea de deșeuri de căldură din Londra a ajuns la 9,5 TWh pe an, ceea ce ar încălzi 790.000 de case din oraș. Numai primele trei site-uri generatoare de căldură produc 4,8 TWh pe an.

Pentru Bruxelles, excesul de căldură calculat a ajuns la 1,5 TWh pe an, principalele trei site-uri risipind 1,3 TWh pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE