Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii care economisesc energie ar putea fi premiați. Nicolae Ciucă: ”Facem apel la populație să reducem risipa”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă că la nivelul Guvernului s-a discutat despre un sistem de bonificații pentru românii care economisesc energie. De asemenea, șeful Executivului a făcut un apel la populație pentru a reduce risipa.

Prim-ministrul a dat asigurări că prioritatea Guvernului este protejarea cetățenilor vulnerabili. ”Economia este protejată și avem rezervele gaz natural asigurate pentru iarnă”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă a explicat că Guvernul a discutat joi despre introducerea unui sistem prin care românii care economisesc energia să fie recompensați printr-un sistem de bonificații.

”Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit.

Facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit la orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni ca să putem să gestionăm așa cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare”, a spus Ciucă, după o întâlnire cu tinerii liberali.

Cât despre posibilitatea ca unii furnizori de energie să intre în faliment pe fondul aplicării noii legislații din domeniu, Ciucă a afirmat că Executivul a luat în calcul ”această vulnerabilitate”.

„Am analizat toate aceste aspecte, am discutat inclusiv această vulnerabilitate, ca o parte dintre furnizori - este vorba de furnizorii mici – să aibă probleme.

Suntem în măsură să-i sprijinim pe toţi cei care vor avea probleme. (...) La nivelul UE se discută inclusiv o măsură de asigurare a finanțării celor care au astfel de probleme, asigurându-le cash flow pentru derularea activităților de furnizare a energiei. Găsim soluții pentru fiecare dintre ei”, a menționat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a mai sus că România susține decuplarea tarifelor la energia electrică de cele practicate la gazele naturale, măsură adoptată deja de alte țări din UE.

„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa SPOT, astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE