Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică lovește puternic bugetele consumatorilor. Sfaturile experților pentru a economisi bani la factura de curent

Criza energetică lovește puternic bugetele consumatorilor. Pe fondul creșterii prețurilor la gaze și al costului vieții în general, multe gospodării au devenit din ce în ce mai îngrijorate de facturile la energie.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI) , gospodăria medie europeană va înregistra o creștere cu aproximativ 7% a costului vieții în acest an, față de ceea ce era de așteptat la începutul anului 2021 .

Acest lucru reflectă efectul direct al prețurilor mai mari la energie, precum și transmiterea acestora către alte bunuri și servicii, spune organizația.

Odată cu creșterea abruptă a prețurilor la energie, merită să știți unde ați putea face economii. Ne uităm la modul în care este utilizată energia într-o gospodărie tipică, care aparate folosesc cea mai mare energie și cât de mult ar putea să vă coste.

Unde se duce consumul tău de energie?

În primul rând, merită să înțelegi puțin care este modul în care consumul de energie este de obicei alocat într-o gospodărie medie.

De exemplu, încălzirea este de departe cea mai mare utilizare a energiei pentru gospodăriile din Uniunea Europeană. În schimb, energia folosită pentru lucruri precum menținerea luminilor aprinse sau pentru gătit reprezintă o fracțiune mult mai mică din raportul de comparație.

În 2020, principala utilizare a energiei de către gospodăriile din UE a fost pentru încălzirea locuințelor (62,8% din consumul final de energie în sectorul rezidențial), potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Luate împreună, încălzirea camerelor și a apei au reprezentat 77,9% din energia finală consumată de gospodării.

În schimb, electricitatea utilizată pentru iluminat și majoritatea aparatelor electrice a reprezentat 14,5% (acest lucru exclude utilizarea energiei electrice pentru alimentarea sistemelor principale de încălzire, răcire sau gătit).

Dispozitivele principale de gătit au ocupat 6,1% din consumul de energie în uz casnic, în timp ce răcirea spațiului a acoperit 0,4%.

Izolarea profesională a casei ajută la reducerea pierderilor de căldură, dar chiar și pașii mici pentru izolarea casei, cum ar fi golurile rezistente la curenți de aer, ar putea economisi 45 GBP (52 EUR) într-un an, potrivit Energy Saving Trust din Marea Britanie. Tehnologia precum termostatele inteligente și contoarele inteligente vă pot ajuta să vă asigurați că nu încălziți o casă goală și vă pot ajuta să vedeți cu adevărat unde consumați cea mai mare energie.

Aparate care absorb energie

În timp ce încălzirea reprezintă de departe cea mai mare parte a consumului de energie obișnuit al unei gospodării, poate fi, de asemenea, util să știți care dintre dispozitivele de uz casnic consumă cea mai mare energie.

În fruntea listei se află mașinile de spălat, mașinile de spălat vase și uscătorul de rufe, care reprezintă 14% din factura obișnuită de energie, potrivit Energy Saving Trust.

Din nou, există o legătură cu încălzirea, deoarece puterea necesară pentru încălzirea apei pe care o folosesc aceste aparate mărește consumul, făcându-le aparate de uz casnic consumatoare de energie, spune organizația. Se estimează că o mașină de spălat de 7 kg folosită de 220 de ori pe an va costa de obicei între 25 și 35 de lire sterline (29-40 de euro) pe an.

Puteți economisi bani folosind mașina de spălat cu mai multă atenție, spune organizația.

Puteți să utilizați mașina de spălat rufe pe un ciclu de 30 de grade în loc de la temperaturi mai ridicate și să reduceți utilizarea mașinii de spălat cu o rulare pe săptămână timp de un an. Urmează frigiderele și congelatoarele, care reprezintă aproximativ 13% din factura medie de energie a gospodăriei, conform Energy Saving Trust.

Deoarece aceste aparate rămân pornite tot timpul și sunt printre cele mai durabile aparate din casă, există un mare beneficiu în a investi în versiuni eficiente din punct de vedere energetic.

Între timp, aproximativ 4% din factura ta de energie este cheltuită pentru alimentarea aparatelor de bucătărie, inclusiv plita, cuptorul, ceainic și cuptorul cu microunde, spune organizația.

Atenție la electronicele-vampir

Un alt pas mic spre controlul consumului de energie este să abordați „electronica vampirilor” - aparate lăsate în standby care consumă energie chiar dacă nu sunt în uz. Energy Savings Trust estimează că gospodăriile britanice pot economisi în jur de 55 de lire sterline (64 de euro) pe an, amintindu-și să dezactiveze aparatele din modul standby.

Și, potrivit furnizorului de energie British Gas, dispozitivele-vampir consumă aproximativ 2,2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de euro) pe an de la gospodăriile britanice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE