Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările din Europa care îi ajută pe oameni să compenseze costul vieții

Inflația a sărit la un nou maxim istoric de 8,9% în luna iulie în Europa pentru cele 19 țări legate de euro, alimentată de creșterea costurilor energiei.  Prețurile angro la electricitate au crescut în primul trimestru din 2022 cu 411% în Spania și Portugalia, cu 343% în Grecia, cu 336% în Franța și cu 318% în Italia, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, potrivit Comisiei Europene.

Nu există niciun semn de ameliorare a crizei energetice în curând, în timp ce Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să își întrerupă complet livrările de gaze naturale ca represalii la sancțiunile occidentale pentru invazia sa în Ucraina.

Pe măsură ce prețurile la energie cresc vertiginos, în timp ce salariile rămân neschimbate, unii trăiesc de la salariu la salariu, iar alții sunt nevoiți să decidă dacă să își cheltuiască fondurile limitate pentru a ține lumina aprinsă în casă sau pentru a umple frigiderul.

Guvernele sunt conștiente că oamenii se luptă să supraviețuiască și că lucrurile se vor înrăutăți în această iarnă. Acesta este motivul pentru care multe țări din Europa se pregătesc să ajute cetățenii, conform Euronews.com.

Marea Britanie

În Marea Britanie, prețurile la energie au crescut în acest an mai mult decât în oricare alt an din anii '70, când țara suferea o recesiune economică catastrofală. Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că britanicii se confruntă cu un „șoc istoric pentru veniturile reale” din cauza acestor creșteri ale facturilor la energie.

Guvernul intervine pentru a face față acestei crize cu o reducere a facturilor de energie de 400 de lire sterline pentru fiecare gospodărie, care va fi plătită fie direct în conturile care au o plată automată către furnizorul de energie, fie va putea fi solicitată separat de către familii.

Gospodăriile care se luptă deja să se descurce și care au primit deja ajutoare guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline, pe lângă reducerea de 400 de lire sterline, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire sterline în această iarnă.

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor primi o plată de 150 de lire sterline pentru a acoperi creșterea costului vieții.

Italia

Italia, care, la fel ca alte țări europene, suferă din cauza faptului că a decis să se detașseze de aprovizionarea cu gaze rusești, pentru a reduce dependența de Moscova, a promis un plan de subvenționare a combustibilului și de investiții în valoare de 14 miliarde de euro pentru a ține sub control facturile la energie și a evita creșterile care le-ar face inaccesibile pentru multe familii.

De asemenea, țara intenționează să acorde o primă de 200 de euro lucrătorilor care câștigă 35.000 de euro pe an sau mai puțin și să ofere un credit fiscal de 20% pentru companiile mari consumatoare de energie. Pe de altă parte, Italia și-a anunțat intenția de a impozita companiile care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie.

Spania

La fel ca și Italia, Spania a decis să taxeze companiile energetice care profită de pe urma creșterii prețurilor la energie și să folosească banii obținuți pentru a-i ajuta pe cetățenii săi să plătească facturile.

Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile de energie de la 21% la 10%, reducând totodată o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile la gaze, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât o medie de 50 de euro pe megawatt/oră.

Franța

Franța oferă, de asemenea, o plată unică cetățenilor săi pentru a-i ajuta să facă față vremurilor dificile, deși suma de 100 de euro este considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.

Însă Franța a obligat furnizorul de energie de stat EDF să limiteze creșterea prețurilor angro la electricitate la 4% timp de un an. Se estimează că această măsură va costa 8,4 miliarde de euro.

De asemenea, taxa internă pe consumul final de energie electrică (TICFE) a fost redusă de la 22,50 euro pe megawatt/oră la doar 1 euro pe megawatt/oră pentru gospodării și la 0,50 euro pentru întreprinderi. Prin această măsură, guvernul francez urmărește să limiteze creșterea prețurilor la electricitate la 4%, față de 45% cât se preconiza.

Germania

Germania, care s-a străduit recent să reducă dependența sa puternică de gazul rusesc, a aprobat două pachete de ajutor în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii să facă față creșterii prețurilor la energie în acest an.

Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o sumă forfetară unică de 300 de euro, transferată prin intermediul fișei de salariu a angajatorului. Familiile care primesc alocații pentru copii vor primi 100 de euro în plus pentru fiecare copil, în timp ce persoanele care primesc ajutoare sociale vor primi o plată unică de 200 de euro. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o suplimentare de 270 de euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință.

Țara oferă, de asemenea, bilete subvenționate pentru transportul în comun.

Potrivit datelor portalului de comparare a prețurilor Check24, aproximativ 4,2 milioane de gospodării germane vor avea în acest an o creștere medie a facturilor la electricitate de 63,7%, în timp ce 3,6 milioane se vor confrunta cu facturi la gaz cu 62,3% mai mari decât anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE