Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Energie electrică scumpă. România a înregistrat al doilea cel mai mare preț

România a înregistrat al doilea cel mai mare preț la energie electrică din Europa  pe piața SPOT, adică energia vândută de companiile energetice astăzi pentru ziua de mâine.

Chiar dacă vorbim de un loc nedorit în clasament, prețul e mai mic decât cel înregistrat săptămâna asta. În ultimele două zile, România a vândut cu un preț cu 20% mai scump și a fost pe locurile trei și șapte în topul european al prețului energiei. Euronews România a încercat să afle motivele pentru care energia românească este așa de scumpă.

Producția internă, mai scumpă decât în alte țări

Principalele surse de energie electrică din România sunt hidrocentralele, urmate de centralele nucleare și cele pe cărbune. Dacă hidrocentralele produc acum aproximativ 25% din energia electrică, centralele pe bază de gaze naturale, centralele nucleare și cărbunele produc în jur de 20% fiecare.

Producția internă de energie electrică acoperă între 85% și 95% din cât avem nevoie. Este mai scumpă decât ce se produce local în alte țări europene, pentru că nu s-au mai făcut investiții în capacități noi din 2016 încoace. În ultima perioadă, din cauza secetei, hidrocentralele nu au funcționat la capacitate maximă, ceea ce iar se vede în prețul energiei electrice.

Otilia Nutu, expert energie: „Importăm în momentul în care suntem dispuși să plătim pentru energie mai mult decât vecinii noștri. Avem o problemă cu orice fel de investiție. Pentru energia regenerabilă existau scheme de certificate verzi la care nu a mai fost eligibil niciun fel de investitor care investea după 2016.”

România cumpără energie electrică scumpă

Cererea fiind mai mare decât oferta, importurile dictează prețul energiei electrice. România cumpără energie electrică cu cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană, iar situația nu se va îmbunătăți în curând.

Otilia Nutu, expert energie: „În momentul în care intră în piață foarte mulți jucători, de exemplu energie regenerabilă, capacități mici care se instalează undeva pe niște câmpuri, pe lângă orașe. Ele se pot instala în decurs de câteva luni. Dacă ai un investitor care vine și face o centrală mare, asta înseamnă trei-patru ani. Evident că lucrurile nu se pot schimba de la o zi la alta, iar noi am pierdut 6 ani de zile.”

Acestea nu sunt prețurile pe care le plătește acasă fiecare consumator, ci prețurile cu care se tranzacționează energia pe bursele de profil. De acolo cumpără furnizorii, care mai departe vând către populație și firme. La prețul final pe care il vedem pe factura se mai adaugă tarifele de transport și distribuție, dar și taxa pe valoarea adăugată.

În România, prețurile gazelor naturale și energiei electrice sunt plafonate, cel puțin până în aprilie anul viitor. De aceea, românii nu simt la factură prețul real al energiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE