Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Berlinul stinge luminile în încercarea de a economisi energie

Berlinul a decis să stingă luminile mai multor monumente și clădiri istorice pe timpul nopții de miercuri spre joi, ca parte a unui efort național de economisire a energiei, pe fondul temerilor legate de lipsa de energie pe timp de iarnă.

Aproximativ 200 de clădiri emblematice din capitala germană, printre care Columna Victoriei, Palatul Charlottenburg și primăria municipiului, nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte.

„Având în vedere războiul împotriva Ucrainei și amenințările din partea Rusiei în ceea ce privește politica energetică, este important să ne folosim energia cât mai atent posibil”, a declarat Bettina Jarasch, senator pentru mediu, mobilitate și consumatori din Berlin.

Proiectoarele trebuie stinse manual

Orașul va economisi din consumul de energie al celor 1.400 de proiectoare folosite pentru a ilumina monumentele.

Pentru a opri mecanismele automate care aprind luminile la căderea nopții, este necesară o intervenție umană, clădire cu clădire, care va dura câteva săptămâni.

Inițial, Berlinul nu va economisi bani în urma acestei măsuri, deoarece costul intervenției este egal cu cele 40.000 de euro economisite în costuri de electricitate pe parcursul unui an.

Pe termen scurt, „efectul de economisire a energiei este decisiv pentru măsurătoare, nu rentabilitatea pură”, potrivit oficialilor din Berlin, care consumă anual aproximativ 200.000 de kilowați oră.

Palatul Bellevue, iluminat doar cu ocazii speciale

Șeful statului, Frank-Walter Steinmeier, a încercat și el să dea un exemplu în această săptămână, anunțând că reședința sa oficială din Berlin, Palatul Bellevue, nu va mai fi iluminată pe timp de noapte, cu excepția unor ocazii speciale, cum ar fi vizitele de stat.

De mai multe săptămâni, guvernul cancelarului german Olaf Scholz a făcut apel la o mobilizare națională pentru a economisi energie, în condițiile în care prețurile au explodat de când Rusia a invadat Ucraina.

Înainte de război, 55% din gazul Germaniei era rusesc

Recent, Rusia a redus drastic livrările de gaze către Germania - unul dintre principalii săi clienți - ca parte a conflictului cu Occidentul, alimentând temerile legate de penuria de iarnă.

În Germania a fost lansată o campanie, destinată profesioniștilor și persoanelor fizice, pentru a promova anumite practici, cum ar fi reducerea aerului condiționat din clădiri, favorizarea transportului public sau cumpărarea de căști de duș care folosesc mai puțină apă.

Multe orașe mari din țară au anunțat, de asemenea, planuri de conservare a energiei.

Înainte de războiul din Ucraina, Germania cumpăra 55% din gazul său din Rusia, o cotă redusă la începutul lunii iunie la 35%, dar care lasă în continuare țara la mila reducerilor de gaz decise de Moscova.

Compania energetică Gazprom a redus, în mai multe etape, livrările de gaze către Germania la 20% din capacitate, prin intermediul gazoductului Nord Stream.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE