Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România vinde energie scumpă. Astăzi - un preț de 513 euro/MWh

România vinde energie scumpă. Zilele trecute, țara noastră a avut al treilea cel mai mare preț din Europa pentru energia vândută pe piața SPOT.

Astăzi, situația e puțin schimbată față de zilele trecute. Suntem pe locul 7 în clasamentul pe țări al prețului energiei electrice pe piața SPOT, adică energia vândută de companii astăzi pentru ziua de mâine.

Vecinii bulgari, de exemplu, au un preț mult mai mic al energiei electrice astăzi, sub 380 de euro, în timp ce Serbia vinde cu 540 de euro pe Megawatt oră. Important este că vorbim de o piață liberă, adică orice companie, fie ea din România sau altă țară europeană, poate cumpăra electricitate de oriunde, la prețul care îi convine.

La acest moment, de exemplu, România produce electricitate folosind preponderent cărbuni, hidrocentrale și reactorul de la Cernavodă.

Este o situație de moment, ea se poate schimba și de la o oră la alta. Important este și că prețul de astăzi de pe piața SPOT nu se va regăsi automat și în facturile noastre mâine.

În acest moment, în România, prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice sunt plafonate, cel puțin până în martie, anul viitor. Asta înseamnă că statul le plătește furnizorilor, din buget, diferența dintre prețul de achiziție și prețul plafonat.

Experții în energie cred că din aprilie anul viitor va fi nevoie de noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori.

„Într-adevăr, prețurile sunt impredictibile în acest moment, sunt foarte mult influențate de mecanismul de formare a prețului care este determinat de prețul marginal al gazelor naturale, energie produsă din gaze naturale, care în acest moment este foarte ridicat. Probabil se va schimba acest mecanism, lucru care se discută și la nivelul Comisiei Europene, vom asista la această schimbare de piață și vom avea parte atunci de alte prețuri, cel puțin pe piețele spot. Deocamdată, este un mecanism valabil în toată Europa și suntem interconectați cu vestul Europei prin Ungaria și, în partea de sud, cu Bulgaria și Grecia”, spune Silvia Vlăsceanu - expert energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE