Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Omenirea trăiește pe datorie. Am epuizat hrana, energia și apa potabilă pentru tot anul 2022

De joi, omenirea trăiește din resursele pentru anul viitor, adică am epuizat hrana, energia şi apa potabilă pe care ni le pune Pămânul la dispoziție pentru un an întreg.

Conform calculelor, până la 31 decembrie 2022, vom fi consumat o dată și trei sferturi (1,75) din resursele naturale pe care le avem la dispoziție. Factorul determinant este creșterea cu 1.2% a amprentei de carbon a umanității, în raport cu anul trecut.

Calculele au fost făcute de Global Footprint Network. Iar concluziile sunt că noi, pământenii, risipim foarte multe resurse, consumăm mai mult decât am avea nevoie și poluăm masiv. Consecințele sunt chiar cele cu care ne confruntăm în aceste zile: secetă, eroziunea solului, topirea ghețarilor și alte efecte ale schimbărilor climatice.

Anul trecut, ziua în care s-a întâmplat acest lucru a fost 29 iulie

Doar în 2020, pe fondul situației pandemice, s-a înregistrat o stopare a declinului ecologic, iar pragul a fost atins la 22 august.

Potrivit calculelor organizației, omenirea folosește în zilele noastre cu 74% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei. Cu alte cuvinte, ar avea nevoie de „1,7 planete” pentru a-și susține viața.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE