Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cupolă de foc peste Europa. Mii de pompieri luptă cu incendiile devastatoare

Temperaturile extreme provoacă noi incendii în Europa. Zeci de mi de oameni au fost evacuați și mii de hectare arse, în timp ce mii de pompieri au fost mobilizați în lupta cu focul. Slovenia este cea mai recentă victimă a incendiilor, în timp ce Franța, Spania și Portugalia se luptă în continuare cu focurile izbucnite în ultimele zile.

Un nou incendiu ieri a izbucnit în Slovenia, la granița cu Italia. Locuitorii din trei sate au fost evacuați. Oficialii au declarat că focul puternic din regiunea Kras din sud-vestul țării a fost cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Focul s-a întins pe 2.000 de hectare de teren și a declanșat munițiile neexplodate rămase din Primul Război Mondial. Peste 1.000 de pompieri au luptat împotriva focului. Ei au fost ajutați de armata și poliția slovenă, precum și de elicoptere din Austria, Slovacia și Croaţia.

Pompierii spanioli se luptă cu nouă incendii. Două dintre acestea afectează foarte grav regiunea de nord-vest a Galiciei.

Temperaturile extreme provoacă incedii devastatoare

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și seceta au dus la apariția incendiilor din Spania din acest an. Cea mai ridicată temperatură de ieri din Spania a atins 32 de grade.

În Franța, oficialii au transmis că cele două incendii din regiunea Gironde, care au forțat evacuarea a zeci de mii de oameni, sunt acum ținute sub control. Pompierii francezi mai sting unele focare și au transmis că incendiile ar putea fi complet stinse în câteva săptămâni.

În Portugalia, Autoritatea Naţională pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă a avertizat populația că pericolul de incendii din mediul rural este „foarte mare spre maxim, în mare parte din teritoriu”, pentru următoarele 48 de ore.

Căldura împiedică stingerea focului

Potrivit notei transmise presei, Protecția Civilă susține avertismentul din prognozele Institutului portughez al Marii si Atmosferei pentru următoarele două zile, când sunt așteptate fenomene precum vreme uscată, umiditate scăzută și intensificarea vântului. Toate acestea pot îngreuna acțiunile de stingere a incendiilor din mediul rural.

În Lamego, peste 150 de pompieri încearcă să controleze alte cinci incendii active, iar in Murça incendiul declanșat duminică a ars în doar patru zile peste 10.000 de hectare de teren. La fața locului se află peste 500 de pompieri și 170 de vehicule speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE