Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania acuză Rusia de șantaj, din cauza limitării cantității gazelor: „Este un joc de putere și nu ne vom lăsa impresionați de asta”

Oficialii germani au acuzat Moscova de șantaj, după ce compania de stat Gazprom a limitat din nou cantitatea de gaz exportată în Europa. Între timp, Uniunea Europeană propune o reducere a consumului de gaz cu 15 la sută, iar experții readuc în discuție energia nucleară, ca alternativă la resursele importate din Rusia.

Germania acuză Moscova că se angajează într-un joc de putere, în care folosește gazul pentru a șantaja Occidentul și pentru a crește prețul energiei pe fondul războiului din Ucraina.

Gazprom a acuzat probleme de întreținere la una dintre turbine

Schimbul de replici între cancelaria germană și Kremlin vine în momentul în care Gazprom, companie administrată de statul rus, a redus la 20% furnizarea de gaz natural către Europa, acuzând probleme de întreținere la una dintre turbine.

Christiane Hoffmann, purtătorul de cuvânt al guvernului german: „Turbina este acolo. A fost reparată. Partenerii noștri canadieni au fost de acord cu livrarea. Suntem foarte recunoscători pentru asta, deci, din punctul nostru de vedere, nu există nimic în calea transportului turbinei în Rusia. Ceea ce vedem aici este, de fapt, un joc de putere și nu ne vom lăsa impresionați de asta."

Uniunea Europeană s-a pregătit pentru limitarea livrărilor de gaz și a convenit asupra unui plan de reducere a consumului cu 15% în această iarnă. Statele europene încearcă astfel să devină independente energetic față de Rusia.

UE a convenit asupra unui plan de reducere a consumului cu 15%

Stanislav Mitrakhovich, expert principal la Fondul Național de Securitate Energetică și Universitatea Financiară din cadrul Guvernului Federației Ruse: „La întrebarea dacă e o decizie strategică a (n. r. companiei) Gazprom și a autorităților ruse de a reduce livrările de gaze spre Europa și de a nu se grăbi să crească aprovizionarea și dacă doresc să transforme acest comerț energetic într-o armă, aș răspunde da, cu siguranță sunt elemente care să indice asta, deoarece nu avem de-a face aici doar cu efectele asupra oamenilor, ci discutăm în contexul conflictului de mare amploare dintre țări, dintre Occident și Rusia, (n. r. conflict) pe care nimeni nu îl ascunde.”

Criza a readus pe ordinea de zi controversata discuție despre energia nucleară. În schimb, ecologiștii spun că acum, mai mult decât oricând, răspunsul la această criză trebuie să fie energia regenerabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE