Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În Viena, panourile solare montate în balcoane devin un lucru obișnuit, aproape banal. Oamenii sunt ocupați cu instalarea lor chiar și în zilele ploioase. Având în vedere criza energetică, vienezii, mai ales pensionarii, speră să-și câștige o oarecare independență datorită noilor sisteme fotovoltaice.

Panourile solare sunt instalate cu fața spre sud, pentru a capta cât mai multă lumină, și apoi pur și simplu sunt conectate la o priză. O astfel de instalație nu este peste puterile financiare ale unei familii obișnuite – costă 1.800 de euro. De multe ori, cantitatea de energie produsă astfel depășește nevoile unui apartament, așa că electricitatea în plus este trimisă, fără compensație financiară, în rețeaua de energie electrică a Vienei.

Renate Schattovits, pensionar: „Sper să economisesc niște bani. Și chiar dacă alimentez și rețeaua publică, este în regulă, e bine și pentru mine. Pentru că tot ce este în rețea este folosit în altă parte”.

În Viena sunt tot mai multe centrale electrice de balcon

În capitala Austriei, numărul acestor centrale electrice de balcon este mai mare astăzi de opt ori față de anul precedent. În mod ideal, aceste centrale pot acoperi o treime din consumul anual de energie electrică al unei gospodării tipice. Dar cum arată un astfel de caz ideal?

Christian Call, reprezentant firmă de distribuție energie: „Dacă stau acasă și lucrez de la distanță și soarele strălucește, atunci pot folosi centrala solară pentru a utiliza aerul condiționat și computerul meu, iar costurile se amortizează. Dar dacă nu sunt acasă și nu există alți consumatori de energie, atunci trebuie să «donez» energia electrică rețelei de distribuție”.

Cu alte cuvinte, cine nu stă acasă în timpul zilei probabil că folosește prea puțin o astfel de centrală solară sau trebuie să cumpere baterii scumpe pentru stocarea energiei. Cu toate acestea, sistemele fotovoltaice nu se mai găsesc în magazine sau nu sunt disponibile din cauza lipsei de materiale. Și, pe fondul creșterii costului energiei, chiar și lemnul de foc începe să nu mai fie de găsit în unele magazine de bricolaj.

Johannes Pleschberger, jurnalist Euronews: „Austria importă în mod normal 80% din gazele sale naturale din Rusia, gaz care este utilizat și pentru producerea de energie electrică. Confruntați cu amenințarea unei crize în aprovizionare, mulți oameni își pierd încrederea în guvern și încep să ia producția de energie în propriile mâini, de exemplu cu ajutorul soarelui”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE