Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motorina, mai scumpă decât benzina. Cum au evoluat prețurile în ultima lună

Prețurile carburanților sunt în scădere de o lună deja si se menține o diferență considerabilă între motorină și benzină. Pe fondul embargoului asupra petrolului rusesc, analiștii se așteaptă ca preţurile la benzină sa continue să se reducă spre finalul anului, în timp ce motorina va rămâne scumpă.

Jurnalistul Euronews, Sonia Teodoriu, a explicat cum au evoluat prețurile celor două tipuri de carburant în ultima vreme.

Sonia Teodoriu: „Comparativ cu luna trecuta, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 8.6%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 37 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 7.2%, ceea ce înseamnă că un plin costă astăzi cu 33 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.”

Oamenii cu mașini diesel se vor simți păgubiți

Acum diferenta dintre benzină si motorină este cam 80 de bani, cu alte cuvinte motorina este cu peste 10% mai scumpă decât benzina.

Adi Dima, expert piața auto: „Este o diferență care tinde spre un record. Toți utilizatorii de mașini diesel, încă nu, dar în curând se vor simți din ce în ce mai păgubiți. Încă nu au apucat să simtă efectul acestei diferențe mari.”

Diferențele de preț, mai vizibile la noi

Diferențele de preț dintre cele două tipuri de carburanți sunt mai vizibile în zona noastră, mai afectată de războiul din Ucraina decât piața europeană. Motivul principal ar fi legat cererea diferită.

Claudiu Cazacu, specialist piață de capital: „Ceea ce se întâmplă în regiune nu are cum să rămână fără efect pe piața locală și atunci de la caz la caz, aceste diferențe apar și sunt poate mai accentuate în anumite țări. Asta e o parte a explicației. Ține și de faptul că avem o structură diferită a cererii pentru benzină și motorină. Motorina nu este utilizată doar de automibiliști, ci este utilizată foarte mult în agricultură.”

Radu Căprău, membru board companie petrolieră: „A fost o creștere nu numai la nivel regional, dar și la nivel global, dar la nivel regional a fost resimțită mult mai tare pe fondul creșterii consumului de comercial, a lucrărilor agricole. România importa nu doar titei, ci și multă motorină.”

Se estimează o creștere a diferenței de prețuri

În România, motorina e mai scumpă decât benzina din 2008, însă la nivelul Uniunii Europene prețul mai mare l-a avut benzina până la începerea războiului din Ucraina. La noi, conflictul de la graniță nu face decât să mărească această diferență.

Claudiu Cazacu, specialist piață de capital: „Dacă situația se prelungește, estimăm o adâncire a diferenței înspre toamnă sau începutul iernii.”

Dintre marile orașe ale României, în București găsim și cea mai ieftină benzină și motorină. De aproape o lună plătim cu 50 de bani mai puțin la fiecare litru de carburan, după ce Guvernul a adoptat mecanismul de compensare al prețurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE