Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât costă benzina și motorina în Republica Moldova. Scad prețurile peste Prut

Prețurile la carburanți continuă să scadă în Republica Moldoca. Potrivit prețului plafon afișat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pentru miercuri, 13 iulie, un litru de benzină va costa cu 22 de bani mai puțin, iar motorina - cu 25 de bani mai puțin.

Astfel, benzina se va vinde la pompă cu maxim 31,60 lei moldovenești, adică 8,07 RON, iar motorina se va comercializa cu cel mult 29,36 lei moldovenești, aproximativ 7,50 RON, potrivit agora.md.

În România, începând de la 1 iulie și până pe 30 septembrie, cei care comercializează benzină și motorină către persoanele fizice și juridice pot acorda o reducere de preț de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare. Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, benzinarii vor afișa pe totem prețul care include reducerea, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul fără reducerea comercială.

Imediat după ce măsura a intrat în vigoare, prețul benzinei a scăzut de la 8,68 de lei/litru la 8,18 lei pe litru, iar motorina s-a ieftinit de la 9,24 lei/litru la 8,74 lei/litru.

Protecția Consumatorilor amenință cu controale ample la benzinăriile care nu respectă legea și vor specula prețul carburanților. Președintele ANPC a spus la Euronews că sancțiunile pot merge până la confiscarea veniturilor realizate sau a stocurilor de marfă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE