Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre statele UE care vor mașini pe benzină și motorină și după anul 2035

România și alte 4 state europene vor amânarea cu 5 ani a planurilor Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini pe benzină sau diesele. Bruxellesul și-ar fi dorit această interdicție începând cu 2035.

Miniștrii din România, Italia, Portugalia, Slovacia și Bulgaria vor negocia cu Parlamentul European săptămâna viitoare pe marginea acestui subiect. Autoritățile europene țin foarte mult la respectarea termenului de peste 13 ani având în vedere că durata media de viață a mașinilor noi este 15 ani.

O interdicție ulterioară ar împiedica blocul comunitar să ajungă la zero emisii până la jumătatea secolului. Un oficial bulgar transmite că polticile de mediu trebuie să ină cont de puterea diferită de cumpărare din statele europene.

Tot mai multe „electrice” pe străzi

Una din cinci mașini care circulă pe străzile României este verde, arată statisticile, iar tendința este de creștere. Două treimi dintre românii care vor să cumpere o mașină în viitor, spun că se vor orienta către una electrică sau hibridă arată un sondaj al Băncii Europene de Investiții.

Reorientarea către mașini electrice sau hibride vine în contextul scumpirilor la carburanți

În primele luni ale anului, România a avut cea mai mare creştere a vânzărilor de automobile electrice din Uniunea Europeană, arată Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. În primul trimestru, au fost vândute peste 2.100 de automobile electrice, de patru ori mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE