Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri mai mici la carburanți. Cât costă acum litrul de benzină și cel de motorină. Reacțiile șoferilor

De la miezul nopții, benzina și motorina sunt mai ieftine cu 50 de bani pe litru, timp de trei luni. Însă nu la toate benzinăriile. Guvernul nu poate obliga companiile să aplice reducerea.

Executivul a aprobat aseară compensarea a 25 de bani din contul statului, iar cealaltă jumătate de suma este suportată de benzinăriile care aplică reducerea.

La o benzinărie din sectorul 6 al Capitalei, prețul benzinei a scăzut de la 8,68 de lei/litru la 8,18 lei pe litru, transmite jurnalistul Euronews Felicia Macaleț. Și motorina s-a ieftinit: de la 9,24 lei/litru la 8,74 lei/litru.

Reducerea de 50 de bani pe litru de combustibil ar putea să-i ajute pe șoferii care fac plinul. La cantități mai mari se simte mai mult compensarea. Dacă ne uităm mai atent, reducerea duce prețurile la nivelul de acum o lună de zile. Un litru de benzină era în jur de 8 lei și 10 bani, iar motorina, 8 lei și 80 de bani.

„Ajută, dar n-ajută chiar în totalitate, fiind doar 50 de bani”, a spus o femeia, care a așteptat miezul nopții ca să prindă noile prețuri.

„Pentru un rezervor de 50 de litri, ies doar 25-30 de lei. Dar să zicem că se adună, în timp, dacă se merge mult cu mașina”, a adăugat un alt șofer.

Însă când vine vorba de un plin, câștigul este de aproape 30 de lei. Cel puțin la benzină. Față de aceeași perioadă a anului trecut, însă, plinul de benzină este mai scump cu 67%, adică 131 de lei.

Protecția Consumatorilor amenință cu controale ample la benzinăriile care nu respectă legea și vor specula prețul carburanților. Președintele ANPC a spus la Euronews că sancțiunile pot merge până la confiscarea veniturilor realizate sau a stocurilor de marfă.

Proteste în fața Parlamentului și a Guvernului

Șoferi din toată țara au protestat față de creșterea prețului. Au scandat în fața Parlamentului și au blocat mai multe benzinării unde au insistat să plătească cu doar cu monede. Protestul s-a încheiat în fața Guvernului României.

Protestatarii s-au organizat pe rețelele sociale și și-au dat întâlnire în Piața Constituției. Nu sunt mulțumiți de măsurile luate de Guvern pentru a compensa creșterea prețurilor. „Și-au bătut joc de noi. 50 de bani să ieftinească benzina mi se pare umilință”, a spus o femeie.

Proteste au avut loc și la Iași, unde aproximativ 100 de mașini au rulat, bară la bară, pe străzile din oraș. Traseul lor s-a întins pe o distanta de 30 de kilometri. Șoferii au mers pe prima banda și au claxonat, în semn de protest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE