Guvernul a aprobat ordonanța care ieftinește benzina și motorina cu 50 de bani. Măsură intră în vigoare mâine

De Bianca Chirilă  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

S-a aprobat ordonanţa de urgenţă care oferă posibilitatea operatorilor economici care comercializează carburanți să reducă optional prețul cu 50 de bani.

Ministrul Energiei a spus că ordonanţa intră în vigoare în această noapte.

„Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care o aplică”, a mai spus Popescu.

Ministrul a mai adăugat că că ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de atat şi 25 de bani va fi o reducere voluntară, pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării, în cazul în care  doresc să ia şi această reducere de la buget de 25 de bani.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, „în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative”. 

Criza carburanților | Guvernul ar putea lua o altă măsură, dacă soluția compensării cu 50 de bani nu e suficientă

Guvernul analizează varianta în care va fi necesară o măsură care  să reducă efectiv preţul carburanţilor, dacă acea compensare de 50 de bani nu are impactul aşteptat, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un interviu acordat Agerpres.

„Cei 50 bani bineînţeles că vor diminua preţul la pompă, cel puţin în primele zile. Rămâne de văzut dacă acest impact va continua, se va regăsi şi pe parcursul celor trei luni de zile, urmând ca după aceea să se ia o măsură în coaliţie în acest sens”, a declarat ministrul..

Ministrul Economiei atrage atenția că reducerea taxelor încasate de stat nu va duce la ieftinirea carburanţilor. Acesta a adăugat că PSD a propus plafonarea tarifelor de la pompă.

Specialiștii din Economie pregătesc o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, atât pentru investiţii noi, cât şi pentru extinderea celei existente. Aceasta în contextul în care există interes din partea mai multor companii de a-şi reloca producţia în România, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus.

Taguri